- Ana Sayfa
- Haberler & Etkinlikler
- Haberler
- Türk Mutfağı Haftası’nda Yerel ve Sürdürülebilir ...
Türk Mutfağı Haftası’nda Yerel ve Sürdürülebilir Gastronominin Geliştirilmesi Panel ve Çalıştayı
21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası kapsamında Üniversitemiz Aşçılık ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümümüz ev sahipliğinde, Nevşehir Valiliği, Ahiler Kalkınma Ajansı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliği ile 25-26 Mayıs 2023 tarihlerinde Dünya’nın En İyi Turizm Köyü Mustafapaşa’da, ‘Türk Mutfağı Haftası Yerel ve Sürdürülebilir Gastronominin Geliştirilmesi Panel ve Çalıştayı’ düzenleniyor.
Etkinliğe, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TGA (Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı) ve Türkiye Slow Food önderleri ile akademisyenler, bağımsız gastronomi araştırmacıları, tarım girişimcileri ve kooperatifleri, turizm girişimcileri katılacak.
Türkiye turizminin önde gelen hedefleri doğrultusunda yürütülen çalışmalar, yemeğin; kültür, politika, tarım ve çevre dahil olmak üzere yaşamın birçok yönüne bağlı olduğuna dair bir anlayışı baz alıyor. Dünya genelinde iklim değişikliği, suyun etkin kullanımı ve gıda güvenliği konularındaki farkındalığın artmasıyla, tarladan çatala yolculuğu sırasında düşük karbon ayak izi üreten, asgari su tüketimi gerektiren, çevreye en az zararı verirken üreticiye en yüksek refahı getiren yerel ürünlere talebi de artırıyor. Dolayısıyla, yerel ve sürdürülebilir gastronominin geliştirilmesi ve turizm ile ilişkisinin güçlendirilmesi için bir yol haritasına ihtiyaç bulunuyor. Bu bağlamda, Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenecek olan Panel ve Çalıştay ile bu yol haritasının oluşturulması hedefleniyor.
Üniversitemiz Mustafapaşa yerleşkesinde yapılacak Panel ve Çalıştay’ın konu başlıkları ve etkinlik programı şu şekilde olacak:
25 Mayıs Perşembe / Panel Programı
13.30 – 14.30 Açılış Konuşmaları (Mehmet Şakir Paşa Medresesi, A1 Salonu)
14.30 – 17.00 Panel - Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Bağlamında İyi, Temiz ve Adil Ürün Kullanımı
Moderatör: Ebru Koralı - TURYİD Genel Sekreteri ,İTO 17.Restoran, Yiyecek ve İçecek Komitesi Başkanı,Yalı77 Kurucu, İşletmeci
Davetli Konuşmacılar
Betül Bildik - METRO Türkiye Sürdürülebilirlik Müdürü
Prof. Dr. Cemal Taluğ - Tarım ve Gıda Etiği Derneği Başkanı
Doç. Dr. Evrim Ölçer Özünel - UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Üyesi
İlhan Koçulu - Koçulu Peynircilik Yönetim Kurulu Başkanı, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Kurucusu ve Başkanı
Pınar Taşdemir - Şef / Araka Restoran
Taylan Kümeli - Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yasmina Lokmaoğlu - Slow Food Tarsus Lideri, Slow Food Tarsus Yeryüzü Pazarı, Slow Food Aşçı Dayanışması, Yemek Kültürü Araştırmacısı
26 Mayıs Cuma / Çalıştay Programı
10.00 – 15.00 Çalıştay Grup Çalışmaları
Çalıştay Grup 1: Yerel ve Mevsiminde Ürün Kullanımının Biyoçeşitliliğin, Ekosistemin ve İnsan Sağlığının Korunmasına Katkıları
Çalıştay Grup 2: Yerel Ürünlerin Tespiti, Tescili ve Bu Ürünlere Görünürlük Kazandırılması
Çalıştay Grup 3: Yerel ve Mevsiminde Tüketme Tercihinin Topluma ve Çevreye Faydalarına İlişkin Farkındalık Geliştirme ve Eğitim
Çalıştay Grup 4: Gastronomi Turizminde Sürdürülebilirlik Gereklerinin Restoran ve Oteller Açısından Değerlendirilmesi
15.30 –17.00 Grup Raporlarının Sunulması, Mehmet Şakir Paşa Medresesi, A1 Salonu
Moderatör: Prof. Dr. İlhan Öztürk / KÜN Rektör Yardımcısı
Detaylı bilgi için: gastronomi.kapadokya.edu.tr
Paylaş