Beslenme ve Diyetetik Bölümü, besinlerin insan sağlığına etkilerini ve besinlerin nasıl tüketilmesi gerektiğini araştıran bir bilimdir dalıdır. Bu alan hem sağlık hem de besin endüstrisi ile ilgilidir. Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunları “Diyetisyen” unvanı alırlar. Diyetisyenler; besinlerin işlenmesi, hazırlanması, pişirilmesi, depolanması sırasında oluşan değişikliklerin insan vücudundaki etkilerini inceler, toplumdaki yanlış beslenme sorunlarını tespit ederek, yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu oluşan sağlık sorunlarına yönelik önlemlerin alınmasını sağlar; besin analizlerini gerçekleştirir; diyet ürünleri geliştirir, hasta bireyler veya gruplar için hastalıklarına uygun diyet programları oluştururlar.
Kapadokya Üniversitesi, üniversite dönemini, öğrencilerin hem mesleki hem de kişisel donanımlarının arttırıldığı, bir gelişim süreci olarak görür. Kapadokya Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, mesleğe yönelik teorik ve pratik derslerin yanında; öğrencilerine, temel sunum ve iletişim, genel kültür, bilgisayar kullanımı, üst düzey İngilizce gibi dersler sunar. Öğrencilerini, öğrenmeyi bilen, önlerindeki uzun hayata hazır, tam donanımlı bireyler olarak mezun etmeyi hedefler.
Uygulamalı derslerde, Kapadokya Alev Alatlı Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin tam donanımlı uygulama mutfağı kullanılmaktadır. Ayrıca, Beslenme ve Diyetetik Bölümünün anatomi ve mikrobiyoloji laboratuvarlarından da yararlanılmaktadır. Bu sayede öğrencilere birebir uygulama yapma imkânı sunulmaktadır.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunları, Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gibi devlet kurumlarında ve bakanlıklarda istihdam edilmektedirler. Bunun yanı sıra, kamu ve özel hastaneler, besin-ilaç endüstrisi, ulusal ve uluslararası beslenme kuruluşları (TDD, WHO, FAO), anne-çocuk sağlığı merkezleri, tıp merkezleri, toplu beslenme sistemleri, spor merkezleri, halk sağlığı birimleri, özel beslenme danışma merkezleri, araştırma kurumları ve eğitim kurumları gibi çok geniş yelpazede çalışma alanına sahiptirler. Ayrıca üniversitelerde yüksek lisans ve doktora programlarına katılabilir, araştırma/öğretim görevlisi olabilirler.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencileri, beslenme bilimi uzmanlıklarını farklı sağlık, davranış ve gastronomi disiplinleriyle zenginleştirerek kariyer yelpazelerini genişletebilecekleri çift anadal (ÇAP) ve yandal programlarından yararlanabilirler.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Psikoloji
Hemşirelik
Ebelik
ÇAP’a kabul edilen öğrenciler, ikinci bir lisans programını ana dallarıyla eş zamanlı tamamlayarak iki ayrı diplomaalmaya hak kazanırlar. Böylece beslenme-diyetetik uzmanlıklarını seçtikleri ikinci alandaki yetkinliklerle birleştirerek hem klinik hem de çok disiplinli sağlık ve gıda sektörlerinde güçlü bir avantaj elde ederler.
Hemşirelik
Ebelik
Çocuk Gelişimi
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Psikoloji
Yandal programları, ana dalınız Beslenme ve Diyetetik’e odaklanmayı sürdürürken ikinci bir disiplinde temel bilgi ve beceri edinmenizi sağlar; programı başarıyla tamamladığınızda yandal sertifikası ile mezun olursunuz.
Bu çift anadal ve yandal fırsatları; öğrencilerimizin beslenme planlama, hasta/klient iletişimi, bütüncül sağlık yaklaşımı ve gastronomik yaratıcılık gibi becerilerini geliştirerek dinamik sağlık ve gıda sektörlerinde öne çıkmalarına katkı sağlar. Başvuru koşulları, başarı kriterleri ve kontenjan ayrıntıları için lütfen bölüm danışmanınızla iletişime geçiniz.
Beslenme ve Diyetetik Bölüm müfredatı; Beslenme ve Diyetetik Bölümü müfredatı; öğrencilerin üst düzey İngilizce yeterliliği kazanmasını sağlamak amacıyla, I, II, III ve IV. dönemlerde genel İngilizce dersleri, V, VI ve VII. dönemlerde ise mesleğe yönelik Alan İngilizcesi dersleri ile yabancı dil gelişimini mesleki yeterlilikle destekleyecek şekilde yapılandırılmıştır.
Küresel farkındalık dersleri yanı sıra her yıl yeniden güncellenen ders müfredatı ile Beslenme ve Diyetetik Bölümü; besinler, beslenme uygulamaları ve bu uygulamaların toplum sağlığı üzerindeki etkilerini araştıran diyetisyenlerin yetiştirilmesini hedefler. Bu bağlamda bölümde çeşitli yaş gruplarında beslenmenin büyüme ve gelişme üzerine etkileri, hastalıklarda beslenme, toplu beslenme sistemlerinde sağlıklı ve dengeli beslenmenin işleyişi, beslenme-sağlık ilişkisinin değerlendirilmesi konularında teorik ve uygulamalı dersler birlikte verilir. Öğrencilerimiz aynı zamanda Türk ve Dünya Mutfakları konularında da tecrübe sahibi olarak mezun olurlar.
Fizyoloji, biyoloji ve psikoloji gibi insan ve insan bedeni ile ilişkili alanlara ilgi duymak,
Gıda sektörüne ilgi duymak,
İnsanlara yardım etmek ve onların yaşam kalitesini yükseltmek konusunda istekli olmak,
Sabırlı olmak gerekmektedir.
Tanıtım Videosu
Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2025-2026 Öğrenim Ücreti
Program Adı |
Ücret |
Beslenme ve Diyetetik (Burslu) | - |
Beslenme ve Diyetetik (%50 İndirimli) | 297.000 TL |
Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2025-YKS Yerleştirme Kontenjanları ve 2024-YKS Yerleştirme Taban Puanları
Program Adı |
Kontenjan |
2024-YKS En Küçük Puan |
2024-YKS Başarı Sıralaması |
Beslenme ve Diyetetik (Burslu) | 4 | 290,07 | 300254 |
Beslenme ve Diyetetik (%50 İndirimli) | 31 | 237,99 | 650311 |
2025 – 2026 akademik yılında yerleştirilecek öğrenciler için kontenjanlar belirlenmiş olup toplam kontenjan 35 kişidir. Bunun 4'ü burslu, 31'i %50 indirimlidir.
Program Adı |
Ek Kontenjan |
Şehit -Gazi Yak. |
Depremzede Aday |
2025-YKS En Küçük Puan |
Beslenme ve Diyetetik (Burslu) | 0 | 1 | 0 | ** |
Beslenme ve Diyetetik (%50 İndirimli) | 2 | 0 | 0 | 218,56367 |
Taban puanı oluşmamış programlar (taban puan alanında “*” işareti olanlar), puanı olan tüm adaylar tarafından tercih edilebilir.
** İlgili programlarda burslu kontenjanlar dolmuş, yalnızca Depremzede veya Şehit-Gazi Yakını kontenjanlarında boşluk bulunduğu için taban puan oluşmamıştır.