- Ana Sayfa
- Haberler & Etkinlikler
- Haberler
- Alev Alatlı Anısına Anlamlı Kongre: KAPGTAK; Gastr...
Alev Alatlı Anısına Anlamlı Kongre: KAPGTAK; Gastronomi, Gıda ve Turizm Alanının Önde Gelen Bilim İnsanlarını Ağırladı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümümüzün, ülkemizin yetiştirdiği önemli mütefekkir, yazar ve Üniversitemizin kurucusu Alev Alatlı anısına düzenlediği Kapadokya Gastronomi, Gıda ve Turizm Araştırmaları Kongresi (KAPGTAK) sona erdi.
Uçhisar Sanat Yerleşkemizde yapılan kongreye; Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Arda Heb, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Öztürk, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Çiçek, İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Bostan, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Başyiğit Kılıç, KAPGTAK Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilgehan Gülcan, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı, KAPGTAK Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ali Ilgaz, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğretim elemanlarımız, alanında uzman akademisyenler ve öğrenciler katıldılar.
Bu yıl ilk kez düzenlenen kongre; gastronomi, gıda, turizm ve sürdürülebilirlik alanlarında çalışan bilim insanları ve araştırmacıları bir araya getirerek, disiplinler arası etkileşim ve iş birliklerini güçlendirdi. Üniversitemizin temel değerleri olan “Akıl, Ahlak, Adalet, Adap” ilkeleri doğrultusunda planlanan kongre, gastronomi turizminden moleküler gastronomiye, coğrafi işaretli ürünlerden sürdürülebilir gıda inovasyonlarına kadar geniş bir konu yelpazesini tartışmaya açtı.
Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa
Geçmişten günümüze ve geleceğe gastronomi turizmi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, kurucumuz Alev Alatlı’yı anarak sözlerine başladı. Karamustafa, “Güzel insanı, ülkemizin değerli mütefekkiri, düşünce insanı Alev Alatlı Hanım'ı saygıyla, hürmetle, minnetle yad ediyorum. Kapadokya Üniversitesi, diğer bölge üniversitelerimiz gibi stratejik ortağımız. Birlikte turizm ve farklı alanlarda olmak üzere iş birliği içerisinde güzel işler yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Bu iş birliği ve stratejik ortaklıkla bölgemiz ve cennet vatanımız Türkiye’miz kazanacak.”
Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Öztürk
Üniversitemizin ev sahipliğinde ve kurucumuz Alev Alatlı anısına düzenlenen Kapadokya Gastronomi, Gıda ve Turizm Araştırmaları Kongresi'ne katılımlarından ve desteklerinden dolayı tüm konuklara teşekkürlerini ifade eden Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Öztürk, katılımcıları tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanında kendine özgü, doğal ve otantik yapısı ile ün salmış Kapadokya’da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Öztürk, “Üniversitemiz, kurulduğu günden bu yana Anadolu'nun kalbinde, geçmişin mirasını geleceğin vizyonuyla buluşturan bir yükseköğretim kurumu olarak yoluna devam etmektedir. Sadece akademik başarılarıyla değil, yaşadığı coğrafyanın sesi, Kapadokya kültürünün bir taşıyıcısı olarak da varlığını sürdürmekte ve Kapadokya’nın kültürel, tarihi zenginliklerinden beslenen özgün yaklaşımıyla farklılık göstermektedir. Bu zengin ve tarihi özellikleriyle öne çıkan köklü bir coğrafyada, gastronomi gibi kültürle doğrudan ilişkili bir alanda önemli bir kongreye ev sahipliği yapıyor olmaktan gurur duyuyoruz.” dedi.
KAPGTAK Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilgehan Gülcan
Konuşmasında, 2008 yılında yine Kapadokya’da gerçekleştirilen ve turizm fakülteleri ile gastronomi bölümlerinin akademik sistemde yer alması için yapılan önemli toplantıyı hatırlatarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Gülcan, o dönemde yaşanan zorlukları ve akademik camiada karşılaşılan refleksleri anlattı. Turizmin ve gastronominin akademik kimlik kazanma sürecinin kolay olmadığını belirten Gülcan, bu alanlarda savunmacı ve uyarlamacı yaklaşımlar üzerinden gelişen bilgi birikiminin zamanla önemli bir düzeye ulaştığını ifade etti. Disiplinler arası bilgi üretiminin önemine değinen Gülcan, akademi ve sektör iş birliğinin güçlendiğini, ortaya çıkan akademik dergiler, tezler ve araştırmalar sayesinde alanın her geçen gün daha sağlam bir kurumsal temele kavuştuğunu söyledi. Gastronominin bağımsız bir bilim dalı olma sürecinin devam ettiğini kaydeden ve bunun için teorik birikim ve zamana ihtiyaç olduğunu vurgulayan Gülcan, böyle bir bilimsel topluluğu Kapadokya Üniversitesi çatısı altında bir araya getirmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, kongreye katkı sunan tüm bilim insanlarına ve düzenleme kuruluna teşekkür ederek sözlerini noktaladı.
24-25 Nisan tarihlerinde düzenlenen kongre ile, akademisyenlere araştırmalarını paylaşabilecekleri verimli bir bilimsel ortam sunulurken yeni iş birliklerinin temelleri atıldı. Alev Alatlı’nın vizyonunu yaşatmak ve onun değerlerine uygun bir bilimsel platformun oluşturulduğu kongrede, ülkemizin gastronomi, gıda ve turizm alanındaki önde gelen bilim insanları ağırlandı.
Paylaş