- Ana-Sayfa
- Akademik
- Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Nedir? Neden Okumalıyım?
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile, zengin Türk mutfak kültürünün akademik bir ortamda araştırılması ve korunmasını sağlamak; bu kültürü uluslararası alanda tanıtarak Türk ve Dünya mutfak sanatlarının tüm inceliklerini en iyi şekilde bilen, sanatsal duyarlılığa sahip, takım çalışmasına yatkın, gelişen teknolojiye kolaylıkla uyum sağlayıp mesleğini daha ileriye taşıyabilecek, Türk mutfak kültürünü uluslararası ve ulusal yarışmalarda temsil ederek bu yarışmalarda rekabet edebilecek gastronomi uzmanlarının yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü Neden Kapadokya Üniversitesinde Okumalıyım?
Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, benzersiz ve yenilikçi eğitim programı ile mutfak sanatları alanının gelecekteki liderlerini yetiştirmeyi hedeflemektedir. Eğitim programı, işletme ve mutfak uygulama becerilerini eş zamanlı geliştirecek şekilde yapılandırılmıştır. Öğrencilerimiz, Türkiye'nin önde gelen gastronomi işletmelerinde ve Uçhisar Sanat Yerleşkesi gastronomi mutfağında gerçekleştirilen uygulama eğitimleri ile yoğun mutfak deneyimi kazanmakta, en yeni ve ileri pişirme tekniklerini öğrenmektedir. Türk ve dünya mutfakları, pastacılık ve tatlı üretimi, tarif geliştirme, servis ve sunum teknikleri gibi dersler ile öğrencilerin bireysel beceri, bilgi ve yaratıcılıkları geliştirilmektedir. Turizm ve işletme dersleri, öğrencilerimize kendi iş yerlerini yönetebilecek veya turizm işletmelerinde yönetici olarak görev yapabilecek beceri ve donanımı kazandırmaktadır.
Uygulama eğitimlerimiz, akademik eğitimlerini, ulusal ve uluslararası sektör deneyimi ile zenginleştirmiş, gastronomi alanında adını duyurmuş şeflerimiz tarafından verilmektedir. Aşçılık programımızın ilk mezunlarından olan şef eğitmenlerimiz hem öğrencilerimize yüksek kalitede eğitim vermekte hem de mükemmel birer rol modeli olmaktadır.
Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, %51 oran ile gastronomi eğitimlerinde mutfak uygulamalarına en çok ağırlık veren bölümüdür.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? İş İmkânları Nelerdir?
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunları, özel sektörde otel, restoran, yemek fabrikaları, hava yolu şirketleri ve diğer yiyecek içecek işletmelerinde aşçı, şef, yönetici şef, yönetici veya işletmeci olarak çalışabilmektedir. Ayrıca gıda işletmelerinin araştırma-geliştirme bölümlerinde görev alabilmektedirler. Bunların dışında gastronomi ve mutfak sanatları mezunları, yiyecek içecek alanında yazarlık ve danışmanlık da yapabilmektedir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde Hangi Dersler Var?
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde öğrenciler ilk dönemden itibaren Temel Mutfak Uygulamaları – I ve Yiyecek Hazırlama Teknikleri ve Terminolojisi gibi derslerle uygulama mutfaklarına girerek kendilerini geliştirmektedirler. Ayrıca ikinci sınıftan itibaren almaya başladıkları Türk Mutfak Sanatları ve Dünya Mutfak Sanatları dersleriyle Türk ve Dünya mutfağının tarihini, yemeklerini öğrenerek bilgi ve becerilerine katkı sağlamaktadırlar. Ayrıca öğrenciler Ekmek ve Pasta Yapım Teknikleri, İleri Seviye Pastacılık derslerini alarak kendilerini pasta alanında da geliştirmektedirler.
Teorik olarak öğrenciler, Gıda Bilimi ve Teknolojisi dersiyle bir gıdanın içeriğini, gıdalara uygulanan teknolojik işlemler ve prensipleri gibi bilgileri öğrenerek alanında daha yetkin bir konumda olmaktadır. Gıda Güvenliği, Hijyen ve Sanitasyon dersini de alarak güvenilir ve kaliteli gıda üretmek için hijyen ve sanitasyon kavramı ve önemi, personel, işletme hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon yöntemlerini öğrenmiş olacaktır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde Okumak İsteyenlerin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
-
Türk ve Dünya mutfağına meraklı olmak,
-
El becerisine sahip olmak,
-
Yoğun ve stresli bir ortamda uzun çalışma saatlerine ayak uydurabilmek,
-
Farklı görevlere aynı anda odaklanabilmek,
-
Liderlik vasıflarına sahip olmak,
-
İş organizasyonu yapabilme kabiliyetine sahip olmak,
-
Takım çalışması ve işbirliğine yatkın olmak,
-
Dikkatli ve titiz olmak,
-
Ofis yerine daha çok sahada görev yapmayı sevmek gerekmektedir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Puan Türü: SÖZ
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitim Dili: Türkçe
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitim Türü: Örgün Öğretim
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitim Süresi: 4 yıl
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitim Yeri: Uçhisar Sanat Yerleşkesi
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2022-ÖSYS Yerleştirme Kontenjanları ve Taban Puanları
Program Adı
|
Kontenjan
|
2022-ÖSYS En Küçük Puan
|
2022-ÖSYS Başarı Sıralaması |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Burslu)
|
11
|
366,70
|
69446
|
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (%50 İndirimli)
|
59
|
247,54
|
846491
|
2022 – 2023 Eğitim–Öğretim yılında yerleştirilecek öğrenciler için kontenjanlar belirlenmiş olup toplam kontenjan 70 kişidir. Bunun 11’i burslu ve 59'u %50 indirimlidir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitim Ücreti
2022-2023 akademik yılında eğitim ücreti 64.500 TL’dir. Ücretlere KDV dâhil değildir.
Program Adı
|
Ücret
|
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Burslu)
|
-
|
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (%50 İndirimli)
|
32.250 TL
|
Ödüllerimiz
Yarışma Adı
|
Yarışma Kategorisi
|
Ödül
|
Ödül Alan Öğrencilerimiz
|
7. İstanbul Gastronomi Festivali 2009
|
Balık Yarışması
|
Altın Madalya
|
Ebru Ünal
|
Pratik Ekip Yarışması
|
Bronz Madalya
|
Deniz Zengin,
Ahmet Edip Ünlü,
Ramazan Can Vurar
|
Sebze Oymacılığı Yarışması
|
Bronz Madalya
|
Hüseyin Turhan
|
Ana Yemek Yarışması
|
Gümüş Madalya
|
Kadir Erkan Önyılmaz
|
Pratik Ekip Yarışması
|
Bronz Madalya
|
Melih İçigen
|
8. İstanbul Gastronomi Festivali 2010
|
Modern Türk Mutfağı
|
Altın Madalya
|
Kemal Çağlar Deveci,
Özlem Akdoğan,
Alin İnce Efe
|
Ana Yemek Yarışması
|
Gümüş Madalya
|
Umut Köse
|
Restoran Tatlı Yarışması
|
Bronz Madalya
|
Murat Tığlı
|
9. İstanbul Gastronomi Festivali 2011
|
Pratik Ekip Yarışması
|
Bronz Madalya
|
Efe Can Salar,
Merve Gül Okan,
Burcu Pars
|
Modern Türk Mutfağı Yarışması
|
Merit Madalya
|
Salih Şerden,
Rahmi Küçükergür,
Atay Yöndem
|
Baharatlı Yemek Yarışması
|
Merit Madalya
|
Zeynep Nurşen
|
10. İstanbul Gastronomi Festivali 2012
|
Modern Türk Mutfağı Yarışması
|
Gümüş Madalya
|
Banu Alkış,
Mert Yıldız,
Hasan Yasin Gökdağ
|
Restoran Tatlı Yarışması
|
Bronz Madalya
|
Onur Öztürk
|
1. Ulusal Üniversiteler Arası Aşçılık Şampiyonası 2013
|
Restoran Başlangıç Yarışması
|
Gümüş Madalya
|
Sibel Sarıgül
|
Restoran Balık Yarışması
|
Gümüş Madalya
|
Safiye Gözübüyük
|
Restoran Tatlı Yarışması
|
Gümüş Madalya
|
Semanur Yüksel
|
Restoran Makarna Yarışması
|
Bronz Madalya
|
Ahmet Can Eraslan
|
Restoran Ana Yemek Yarışması
|
Bronz Madalya
|
Fatih Çolak
|
Restoran Ana Yemek Yarışması
|
Bronz Madalya
|
Serdar Çakar
|
12. Kapadokya Yemek Yarışması 2013
|
Yöresel Yemek Yarışması
|
Altın Madalya
|
Enes Taşdemir,
Selim Kayan
|
12. İstanbul Gastronomi Festivali 2014
|
En İyi Üniversite Yarışması
|
Altın Madalya
|
Abdulkadir Hayal,
Serdar Çakar,
Selim Kayan
|
En İyi Üniversite Yarışması
|
Şampiyonluk Kupası
|
|
Modern Türk Mutfağı Ekip Yarışması
|
Bronz Madalya
|
Levent Kaya,
Bedirhan Asar,
Erencan Bağlan
|
13. İstanbul Gastronomi Festivali 2015
|
Modern Türk Mutfağı
|
Altın Madalya
|
Ceyda Kaya,
Abdulkadir Tunçer,
Osman Kurt
|
Yılın En İyi Üniversitesi
|
Gümüş Madalya
|
Berke İspir,
Efe Katırcı,
Barış Sarıkaya
|
Gençler Pratik Ekip
|
Bronz Madalya
|
Yasin Kalp,
Samet Koç,
Aytuğ Sarıbeyliler
|
Üniversite Düzeyi Okullar İçin Ana Yemek Yarışması
|
Bronz Madalya
|
Sibel Sarıgül
|
Üniversite Düzeyi Okullar İçin Pizza Yarışması
|
Gümüş Madalya
|
Alican Kemancı
|
Üniversite Düzeyi Okullar İçin Aşçı Restoran Tatlı Tabağı
|
Bronz Madalya
|
İbrahim Kankaya
|
Yılın Altın Genç Şefi
|
Bronz Madalya
|
Toygar Verim
|
Alanya Altın Kepçe Yemek Yarışması 2015
|
Yılın En İyi Üniversitesi Yarışması
|
Altın Madalya
|
Berke İspir,
Barış Sarıkaya,
Osman Akın
|
Yılın En İyi Öğrencisi
|
Bronz Madalya
|
Sibel Sarıgül
|
Pizza
|
Gümüş Madalya
|
Fatih Cebe,
Alican Kemancı
|
Pizza
|
Bronz Madalya
|
Alican Kemancı
|
15. İstanbul Gastronomi Festivali 2017
|
Ana Yemek Yarışması
|
Altın Madalya
|
Özge Konar
|
Restoran Tatlı Yarışması
|
Gümüş Madalya
|
Özge Büyükkoç
|
Balık Yarışması
|
Gümüş Madalya
|
Serkan Güçlütekin
|
Makarna Yarışması
|
Gümüş Madalya
|
Fatma Buse Zayimler
|
Modern Türk Mutfağı Ekip Yarışması
|
Gümüş Madalya
|
Hasan Hüseyin Yavuz,
Murat Can Durmaz,
Burak Bayraktar
|
En İyi Üniversite Yarışması
|
Gümüş Madalya
|
Alper Güzel,
Recep Volkan Bilir,
Büşra Ördek
|
Alanya Altın Kepçe Aşçılık Yarışması - 2018
|
PT2-Pratik Gençler Üniversite Balık Yemeği Yarışması
|
Bronz Madalya
|
Beyza Nur Kaplan
|
JPT5-Pratik Gençler Üniversite Kuzu Yemeği Yarışması
|
Bronz Madalya
|
Gülsün Tektaş
|
JPT5-Pratik Gençler Üniversite Kuzu Yemeği Yarışması
|
Bronz Madalya
|
Ahmet Temir
|
PT3-Pratik Gençler Üniversite Modern Türk Mutfağı Ana Yemek Yarışması
|
Bronz Madalya
|
Mehmet Tüylü
|
JPT6-Gençler Üniversite Makarna-Erişte-Mantı Yarışması
|
Bronz Madalya
|
Pelinsu Kılıç
|
JPT6-Gençler Üniversite Makarna-Erişte-Mantı Yarışması
|
Bronz Madalya
|
Sedanur Genç
|
JPT8-Pratik Gençler Üniversite Yılın Altın Öğrencisi Yarışması
|
Bronz Madalya
|
Mehmet Yüşa Topuz
|
JPT8-Pratik Gençler Üniversite Yılın Altın Öğrencisi Yarışması
|
Bronz Madalya
|
Mustafa Türkten
|
Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali - 2019
|
Yılın En İyi Üniversitesi Kategorisi
|
Gümüş Madalya
|
Furkan Gözelce
|
Üniversite Düzeyi Pizza Kategorisi
|
Gümüş Madalya
|
Yılın En İyi Üniversitesi Kategorisi
|
Gümüş Madalya
|
Hazal Gök
|
Üniversite Düzeyi Makarna Kategorisi
|
Altın Madalya
|
Yılın En İyi Üniversitesi Kategorisi
|
Gümüş Madalya
|
Ata Toprak Tan
|
Blackbox Kategorisi
|
Bronz Madalya
|
Üniversite Düzeyi Ana Yemek Tabağı Kategorisi
|
Altın Madalya
|
Üniversite Düzeyi Ana Yemek Tabağı Kategorisi
|
Altın Madalya
|
Alkım Can Aşşık
|
Blackbox Kategorisi
|
Bronz Madalya
|
Üniversite Düzeyi Balık Tabağı Kategorisi
|
Bronz Madalya
|
Ümit Can Demir
|
Yılın Altın Genç Şefi Kategorisi
|
Bronz Madalya
|
Üniversite Düzeyi Balık Tabağı Kategorisi
|
Bronz Madalya
|
Atakan Özen
|
Üniversite Düzeyi Tatlı Tabağı Kategorisi
|
Bronz Madalya
|
Üniversite Düzeyi Tatlı Tabağı Kategorisi
|
Altın Madalya
|
Ayberk Girişit
|
Üniversite Düzeyi Ana Yemek Tabağı Kategorisi
|
Altın Madalya
|
Blackbox Kategorisi
|
Bronz Madalya
|
Burs Sistemi ve Ödeme Şekli için tıklayınız.
2022 ÖSYS Kontenjan Klavuzunda Yer Alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Koşul ve Açıklamaları İçin Tıklayınız