Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Nedir? Neden Okumalıyım?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile, zengin Türk mutfak kültürünün akademik bir ortamda araştırılması ve korunmasını sağlamak; bu kültürü uluslararası alanda tanıtarak Türk ve Dünya mutfak sanatlarının tüm inceliklerini en iyi şekilde bilen, sanatsal duyarlılığa sahip, takım çalışmasına yatkın, gelişen teknolojiye kolaylıkla uyum sağlayıp mesleğini daha ileriye taşıyabilecek, Türk mutfak kültürünü uluslararası ve ulusal yarışmalarda temsil ederek bu yarışmalarda rekabet edebilecek gastronomi uzmanlarının yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü Neden Kapadokya Üniversitesinde Okumalıyım?

Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, benzersiz ve yenilikçi eğitim programı ile mutfak sanatları alanının gelecekteki liderlerini yetiştirmeyi hedeflemektedir. Eğitim programı, işletme ve mutfak uygulama becerilerini eş zamanlı geliştirecek şekilde yapılandırılmıştır. Öğrencilerimiz, Türkiye'nin önde gelen gastronomi işletmelerinde ve Uçhisar Sanat Yerleşkesi gastronomi mutfağında gerçekleştirilen uygulama eğitimleri ile yoğun mutfak deneyimi kazanmakta, en yeni ve ileri pişirme tekniklerini öğrenmektedir. Türk ve dünya mutfakları, pastacılık ve tatlı üretimi, tarif geliştirme, servis ve sunum teknikleri gibi dersler ile öğrencilerin bireysel beceri, bilgi ve yaratıcılıkları geliştirilmektedir. Turizm ve işletme dersleri, öğrencilerimize kendi iş yerlerini yönetebilecek veya turizm işletmelerinde yönetici olarak görev yapabilecek beceri ve donanımı kazandırmaktadır.

Uygulama eğitimlerimiz, akademik eğitimlerini, ulusal ve uluslararası sektör deneyimi ile zenginleştirmiş, gastronomi alanında adını duyurmuş şeflerimiz tarafından verilmektedir. Aşçılık programımızın ilk mezunlarından olan şef eğitmenlerimiz hem öğrencilerimize yüksek kalitede eğitim vermekte hem de mükemmel birer rol modeli olmaktadır.

Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, %51 oran ile gastronomi eğitimlerinde mutfak uygulamalarına en çok ağırlık veren bölümüdür.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? İş İmkânları Nelerdir?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunları, özel sektörde otel, restoran, yemek fabrikaları, hava yolu şirketleri ve diğer yiyecek içecek işletmelerinde aşçı, şef, yönetici şef, yönetici veya işletmeci olarak çalışabilmektedir. Ayrıca gıda işletmelerinin araştırma-geliştirme bölümlerinde görev alabilmektedirler. Bunların dışında gastronomi ve mutfak sanatları mezunları, yiyecek içecek alanında yazarlık ve danışmanlık da yapabilmektedir.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde Hangi Dersler Var?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde öğrenciler ilk dönemden itibaren Temel Mutfak Uygulamaları – I ve Yiyecek Hazırlama Teknikleri ve Terminolojisi gibi derslerle uygulama mutfaklarına girerek kendilerini geliştirmektedirler. Ayrıca ikinci sınıftan itibaren almaya başladıkları Türk Mutfak Sanatları ve Dünya Mutfak Sanatları dersleriyle Türk ve Dünya mutfağının tarihini, yemeklerini öğrenerek bilgi ve becerilerine katkı sağlamaktadırlar. Ayrıca öğrenciler Ekmek ve Pasta Yapım Teknikleri, İleri Seviye Pastacılık derslerini alarak kendilerini pasta alanında da geliştirmektedirler.

Teorik olarak öğrenciler, Gıda Bilimi ve Teknolojisi dersiyle bir gıdanın içeriğini, gıdalara uygulanan teknolojik işlemler ve prensipleri gibi bilgileri öğrenerek alanında daha yetkin bir konumda olmaktadır. Gıda Güvenliği, Hijyen ve Sanitasyon dersini de alarak güvenilir ve kaliteli gıda üretmek için hijyen ve sanitasyon kavramı ve önemi, personel, işletme hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon yöntemlerini öğrenmiş olacaktır.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde Okumak İsteyenlerin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

  • Türk ve Dünya mutfağına meraklı olmak,

  • El becerisine sahip olmak,

  • Yoğun ve stresli bir ortamda uzun çalışma saatlerine ayak uydurabilmek,

  • Farklı görevlere aynı anda odaklanabilmek,

  • Liderlik vasıflarına sahip olmak,

  • İş organizasyonu yapabilme kabiliyetine sahip olmak,

  • Takım çalışması ve işbirliğine yatkın olmak,

  • Dikkatli ve titiz olmak,

  • Ofis yerine daha çok sahada görev yapmayı sevmek gerekmektedir.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Puan Türü: SÖZ

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitim Dili: Türkçe

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitim Türü: Örgün Öğretim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitim Süresi: 4 yıl

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitim Yeri: Uçhisar Sanat Yerleşkesi

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2020-ÖSYS Yerleştirme Kontenjanları ve Taban Puanları

Program Adı

Kontenjan

2020-ÖSYS En Küçük Puan

 2020-ÖSYS Başarı Sıralaması 

Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Burslu)

11

353,39

                    58.492

Gastronomi ve Mutfak Sanatları (%50 İndirimli)

59

216,47

                    763.728

2019 – 2020 Eğitim–Öğretim yılında yerleştirilecek öğrenciler için kontenjanlar belirlenmiş olup toplam kontenjan 70 kişidir. Bunun 11’i burslu ve 59'u %50 indirimlidir.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitim Ücreti

2020-2021 akademik yılında eğitim ücreti 33.340TL’dir. Ücretlere KDV dâhildir.

Program Adı

Ücret

Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Burslu)

-

Gastronomi ve Mutfak Sanatları (%50 İndirimli)

16.670 TL

 

Ödüllerimiz

Yarışma Adı

Yarışma Kategorisi

Ödül

Ödül Alan Öğrencilerimiz

7. İstanbul Gastronomi Festivali 2009

Balık Yarışması

Altın Madalya

Ebru Ünal

Pratik Ekip Yarışması

Bronz Madalya

Deniz Zengin,
Ahmet Edip Ünlü,
Ramazan Can Vurar

Sebze Oymacılığı Yarışması

Bronz Madalya

Hüseyin Turhan

Ana Yemek Yarışması

Gümüş Madalya

Kadir Erkan Önyılmaz

Pratik Ekip Yarışması

Bronz Madalya

Melih İçigen

8. İstanbul Gastronomi Festivali 2010

Modern Türk Mutfağı

Altın Madalya

Kemal Çağlar Deveci,
Özlem Akdoğan,
Alin İnce Efe

Ana Yemek Yarışması

Gümüş Madalya

Umut Köse

Restoran Tatlı Yarışması

Bronz Madalya

Murat Tığlı

9. İstanbul Gastronomi Festivali 2011

Pratik Ekip Yarışması

Bronz Madalya

Efe Can Salar,
Merve Gül Okan,
Burcu Pars

Modern Türk Mutfağı Yarışması

Merit Madalya

Salih Şerden,
Rahmi Küçükergür,
Atay Yöndem

Baharatlı Yemek Yarışması

Merit Madalya

Zeynep Nurşen

10. İstanbul Gastronomi Festivali 2012

Modern Türk Mutfağı Yarışması

Gümüş Madalya

Banu Alkış,
Mert Yıldız,
Hasan Yasin Gökdağ

Restoran Tatlı Yarışması

Bronz Madalya

Onur Öztürk

1. Ulusal Üniversiteler Arası Aşçılık Şampiyonası 2013

Restoran Başlangıç Yarışması

Gümüş Madalya

Sibel Sarıgül

Restoran Balık Yarışması

Gümüş Madalya

Safiye Gözübüyük

Restoran Tatlı Yarışması

Gümüş Madalya

Semanur Yüksel

Restoran Makarna Yarışması

Bronz Madalya

Ahmet Can Eraslan

Restoran Ana Yemek Yarışması

Bronz Madalya

Fatih Çolak

Restoran Ana Yemek Yarışması

Bronz Madalya

Serdar Çakar

12. Kapadokya Yemek Yarışması 2013

Yöresel Yemek Yarışması

Altın Madalya

Enes Taşdemir,
Selim Kayan

12. İstanbul Gastronomi Festivali 2014

En İyi Üniversite Yarışması

Altın Madalya

Abdulkadir Hayal,
Serdar Çakar,
Selim Kayan

En İyi Üniversite Yarışması

Şampiyonluk Kupası

 

Modern Türk Mutfağı Ekip Yarışması

Bronz Madalya

Levent Kaya,
Bedirhan Asar,
Erencan Bağlan

13. İstanbul Gastronomi Festivali 2015

Modern Türk Mutfağı

Altın Madalya

Ceyda Kaya,
Abdulkadir Tunçer,
Osman Kurt

Yılın En İyi Üniversitesi

Gümüş Madalya

Berke İspir,
Efe Katırcı,
Barış Sarıkaya

Gençler Pratik Ekip

Bronz Madalya

Yasin Kalp,
Samet Koç,
Aytuğ Sarıbeyliler

Üniversite Düzeyi Okullar İçin Ana Yemek Yarışması

Bronz Madalya

Sibel Sarıgül

Üniversite Düzeyi Okullar İçin Pizza Yarışması

Gümüş Madalya

Alican Kemancı

Üniversite Düzeyi Okullar İçin Aşçı Restoran Tatlı Tabağı

Bronz Madalya

İbrahim Kankaya

Yılın Altın Genç Şefi

Bronz Madalya

Toygar Verim

Alanya Altın Kepçe Yemek Yarışması 2015

Yılın En İyi Üniversitesi Yarışması

Altın Madalya

Berke İspir,
Barış Sarıkaya,
Osman Akın

Yılın En İyi Öğrencisi

Bronz Madalya

Sibel Sarıgül

Pizza

Gümüş Madalya

Fatih Cebe,
Alican Kemancı

Pizza

Bronz Madalya

Alican Kemancı

15. İstanbul Gastronomi Festivali 2017

Ana Yemek Yarışması

Altın Madalya

Özge Konar

Restoran Tatlı Yarışması

Gümüş Madalya

Özge Büyükkoç

Balık Yarışması

Gümüş Madalya

Serkan Güçlütekin

Makarna Yarışması

Gümüş Madalya

Fatma Buse Zayimler

Modern Türk Mutfağı Ekip Yarışması

Gümüş Madalya

Hasan Hüseyin Yavuz,
Murat Can Durmaz,
Burak Bayraktar

En İyi Üniversite Yarışması

Gümüş Madalya

Alper Güzel,
Recep Volkan Bilir,
Büşra Ördek

Alanya Altın Kepçe Aşçılık Yarışması - 2018

PT2-Pratik Gençler Üniversite Balık Yemeği Yarışması

Bronz Madalya

Beyza Nur Kaplan

JPT5-Pratik Gençler Üniversite Kuzu Yemeği Yarışması

Bronz Madalya

Gülsün Tektaş

JPT5-Pratik Gençler Üniversite Kuzu Yemeği Yarışması

Bronz Madalya

Ahmet Temir

PT3-Pratik Gençler Üniversite Modern Türk Mutfağı Ana Yemek Yarışması

Bronz Madalya

Mehmet Tüylü

JPT6-Gençler Üniversite Makarna-Erişte-Mantı Yarışması

Bronz Madalya

Pelinsu Kılıç

JPT6-Gençler Üniversite Makarna-Erişte-Mantı Yarışması

Bronz Madalya

Sedanur Genç

JPT8-Pratik Gençler Üniversite Yılın Altın Öğrencisi Yarışması

Bronz Madalya

Mehmet Yüşa Topuz

JPT8-Pratik Gençler Üniversite Yılın Altın Öğrencisi Yarışması

Bronz Madalya

Mustafa Türkten

Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali - 2019

Yılın En İyi Üniversitesi Kategorisi

Gümüş Madalya

Furkan Gözelce

Üniversite Düzeyi Pizza Kategorisi

Gümüş Madalya

Yılın En İyi Üniversitesi Kategorisi

Gümüş Madalya

Hazal Gök

Üniversite Düzeyi Makarna Kategorisi

Altın Madalya

Yılın En İyi Üniversitesi Kategorisi

Gümüş Madalya

Ata Toprak Tan

Blackbox Kategorisi

Bronz Madalya

Üniversite Düzeyi Ana Yemek Tabağı Kategorisi

Altın Madalya

Üniversite Düzeyi Ana Yemek Tabağı Kategorisi

Altın Madalya

Alkım Can Aşşık

Blackbox Kategorisi

Bronz Madalya

Üniversite Düzeyi Balık Tabağı Kategorisi

Bronz Madalya

Ümit Can Demir

Yılın Altın Genç Şefi Kategorisi

Bronz Madalya

Üniversite Düzeyi Balık Tabağı Kategorisi

Bronz Madalya

Atakan Özen

Üniversite Düzeyi Tatlı Tabağı Kategorisi

Bronz Madalya

Üniversite Düzeyi Tatlı Tabağı Kategorisi

Altın Madalya

Ayberk Girişit

Üniversite Düzeyi Ana Yemek Tabağı Kategorisi

Altın Madalya

Blackbox Kategorisi

Bronz Madalya

 

Burs Sistemi ve Ödeme Şekli için tıklayınız.

2020 ÖSYS Kontenjan Klavuzunda Yer Alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Koşul ve Açıklamaları İçin Tıklayınız

E-Bülten Kayıt

Okulumuz hakkındaki yeniliklerden haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın.

Onay vermeden bu işlemi gerçekleştiremezsiniz
Kapadokya Üniversitesi veri sorumlusu sıfatıyla, verdiğiniz kişisel verilerin gizliliğini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) uygun olarak ve büyük bir hassasiyetle koruyacaktır. Kişisel verileriniz, KVKK’ya uygun olarak işlenecek, sizleri Kapadokya Üniversitesi hakkındaki gelişmelerden e-posta veya telefon yoluyla haberdar etmek için kullanılacaktır. Detaylı bilgi için tıklayınız