- Ana-Sayfa
- Akademik
- Kapadokya Meslek Yüksekokulu
- Sosyal Hizmet ve Hukuk Programları
- Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümü Nedir? Neden Okumalıyım?
Adalet Bakanlığının, ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün oluşturulmasını hedefleyen program; kapalı ve açık ceza infaz kurumları ile çocuk eğitim evlerindeki tutuklu ve hükümlülerin topluma kazandırılmasında aktif rol oynayan, Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinde ise eski hükümlülerin denetim ve izlenmesinde görev alan, bilgi ve beceri düzeylerini dünya standartlarında meslek elemanları yetiştirmeyi hedefler. Bu programdan mezun olan öğrenciler ayrıca kamu ya da özel sektörde güvenlik hizmetlerinde çalışabilirler.
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümünü Neden Kapadokya Üniversitesinde Okumalıyım?
Bilindiği gibi başarılı bir kariyer, öncelikli olarak iyi bir eğitimle oluşturulur. Ama daha da önemlisi bu eğitim, kişilerin kendilerini sürekli güncelleyebilecekleri bir bilgi altyapısı oluşturmaları noktasında işlevsel olmalıdır. Bu amaçtan hareketle program dersleri, öğrencilerin hem mesleki alanda ihtiyaç duyacakları bilgi birikimine sahip olmaları hem de güncel gelişmeleri takip edebilmeleri için gerekli olan bilimsel, eleştirel ve sıradanlıktan uzak bakış açısını kazandırmaya odaklanmaktadır.
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümünde sadece teorik dersler değil aynı zamanda öğrencilerin fiziksel kapasitelerini geliştirmeyi ve eğitim süresi boyunca kazandıkları bilgiyi uygulamada nasıl kullanacaklarını göstermeyi amaçlayan uygulamalı eğitimler de bulunmaktadır.
Öğrencilerimizin Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Ön Lisans Programımızı tercih etmelerinde belirleyici olan bir diğer önemli husus da programın akademik kadrosudur. Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölüm dersleri, ceza-infaz, kolluk kuvvetleri, özel güvenlik, spor bilimleri, hukuk ve sosyal bilimler alanlarında mesleki deneyimleri olan akademisyenler tarafından verilmektedir.
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? İş İmkânları Nelerdir?
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile Üniversitemiz arasında imzalanan protokol doğrultusunda açılan Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Ön Lisans Programından mezun olan ve ilgili mevzuatın tanımladığı özellikleri taşıyan öğrenciler, Ceza İnfaz Sistemindeki kurumlarda “İnfaz Koruma Memuru” unvanı ile çalışabileceklerdir. Aynı zamanda mezun öğrencilerimiz Silahsız Özel Güvenlik Görevlisi Sertifikası almaya da hak kazanmaktadırlar.
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümünde Hangi Dersler Var?
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölüm derslerinin genel hattı, Adalet Bakanlığı ile Üniversitemiz arasında imzalanan protokol gereği, Bakanlığın belirlediği “Çerçeve Müfredat” temel alınarak oluşturulmuştur. Buna ek olarak öğrencilerimizin güncel ceza-adalet sistemindeki son tartışmaları da takip edebilmesi ve mesleklerini icra ederken ihtiyaç duyabilecekleri her türlü bilgiye ulaşabilmeleri adına program müfredatı her yıl revize edilmektedir.
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölüm müfredatına genel olarak bakacak olursak, hem infaz koruma memurluğu hem de özel güvenlik alanı olarak belirlenen iki temel alan bulunmaktadır. Özel Güvenlik alanı ile ilgili “Özel Güvenlik Hizmetleri”, “Özel Güvenlik Hukuku ve Kişi Hakları” ya da “Silah Bilgisi ve Atış” gibi dersle bulunmaktadır. İnfaz koruma memurluğu alanında ise “Kriminoloji”, “İnfaz Hukuku”, “Ceza İnfaz Kurum Güvenliği”, “Ceza İnfaz Kurum Yönetimi”, “Ceza İnfaz Kurumlarında İnsan Hakları” ya da “Ceza Muhakemesi Hukuku” gibi dersler vardır. Yine aynı alanla ilgili “Denetimli Serbestlik Sistemi ve Yönetimi” ya da Türkiye’de ilk olarak Üniversitemizde verilmeye başlanılan “Ceza İnfaz Sisteminde Dinamik Güvenlik Yaklaşımı” gibi dersler de bulunmaktadır.
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümünde, öğrencilerin sadece ceza-infaz sisteminin temel alanı olarak değerlendirilen hukuk alanındaki dersler değil aynı zamanda mesleklerini başarılı bir şekilde yürütmelerini sağlayacak psikolojik bilgi altyapısına da sahip olmalarını amaçlayan dersler de ağırlıklı olarak yer almaktadır. Bu dersler arasında “Psikoloji”, “Sosyal Psikoloji” ya da “Ceza-İnfaz Kurumlarında Psiko-Sosyal Yaklaşımlar” dersleri sayılabilir.
Tüm bunlara ek olarak, öğrencilerin bu alanda çalışabilmelerinin bir diğer koşulu da fiziksel dirençliliğe sahip olmaları ve savunma sanatları konusunda beceri kazanmalarıdır. Bu noktada öğrenciler, “Savunma Sanatları” dersiyle hem fiziksel kapasitelerini geliştirme ve savunma teknikleri konusunda beceri kazanma; “Mesleki Müdahale Teknik ve Taktikleri” dersi ile de sadece kendi alanlarına özgü müdahale becerilerini öğrenme ve uygulama şansına sahip olmaktadırlar.
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümü Öğrencileri İçin Çift Ana Dal ve Yan Dal İmkânları
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümünde okuyan öğrencilerimiz, Adalet programında çift ana dal yapma şansına sahiptir.
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümünde Okumak İsteyenlerin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
-
Hukuk alanına ilgi duymak,
-
İnsan haklarına saygılı olmak,
-
Fiziksel ve psikolojik olarak dirençli bir yapıya sahip olmak,
-
Güvenliği ön planda tutmak,
-
İyi iletişim kurabilmek,
-
Takım çalışması ve işbirliğine yatkın olmak gerekmektedir.
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümü Puan Türü: TYT
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümü Eğitim Dili: Türkçe
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümü Eğitim Türü: Örgün Öğretim
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümü Eğitim Süresi: 2 yıl
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümü Eğitim Yeri: Mustafapaşa Yerleşkesi
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümünden Dikey Geçiş Sınavı ile Hangi Lisans Bölümlerine Geçiş Yapılabilir?
Ceza İnfaz ve Güvenlik Bölümünden mezun olan öğrencilerimiz DGS sınavında başarılı olmaları hâlinde Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Kamu Yönetimi ve Sosyal Hizmet lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümü 2022 - ÖSYS Yerleştirme Kontenjanları ve Taban Puanları
2022 – 2023 Eğitim–Öğretim yılında yerleştirilecek öğrenciler için kontenjanlar belirlenmiş olup toplam kontenjan 80 kişidir. Bunun 12’si burslu, 68’i %50 indirimlidir.
PROGRAM ADI
|
KONTENJAN
|
2021-ÖSYS EN KÜÇÜK PUAN
|
2021-ÖSYS BAŞARI SIRALAMASI
|
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri (Burslu)
|
12
|
246,55
|
834.764
|
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri (%50 İndirimli)
|
68
|
-
|
-
|
Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının Aşağıda Belirtilen Alan/Dallarından Mezun Olanlar, Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Programına Ek Puanları ile Yerleşebileceklerdir.
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri
|
Alan Kodu
|
Alan Adı
|
Dal No
|
Dal Adı
|
6001
|
Adalet
|
2
|
İnfaz ve Koruma
|
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümü Eğitim Ücreti
2022-2023 akademik yılında eğitim ücreti 40.000 TL’dir. Ücretlere KDV dâhil değildir.
Program Adı
|
Ücret
|
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri (Burslu)
|
-
|
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri (%50 İndirimli)
|
20.000 TL
|
Burs Sistemi ve Ödeme Şekli için tıklayınız.
2022 ÖSYS Kontenjan Klavuzunda Yer Alan Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Programı Koşul ve Açıklamaları İçin Tıklayınız