- Ana-Sayfa
- Akademik
- Kapadokya Meslek Yüksekokulu
- Sağlık Programları
- Çevre Sağlığı
Çevre Sağlığı
Çevre Sağlığı Programı Nedir? Neden Okumalıyım?
Çevre Sağlığı Programı; her türlü doğal kaynağın verimliliğinin korunması, çevrenin insan sağlığı için daha uygun bir hale getirilmesi, bunun için yapılması gereken her türlü tedbirin alınması konularında, diğer alan ile ilgili profesyonellerle koordinasyon içinde çalışan çevre teknikerleri yetiştiren bir ön lisans programıdır.
Çevre Sağlığı Programını Neden Kapadokya Üniversitesinde Okumalıyım?
Üniversitemiz bünyesinde halihazırda sağlık ön lisans programları müfredatındaki Mikrobiyoloji, Biyokimya, Halk Sağlığı, Çevre Sağlığı, Parazitoloji, Sterilizasyon, Hijyen ve Sanitasyon gibi derslerin uygulamaları için kullanılan Tıbbi Laboratuvar bulunmaktadır. Ayrıca patolojik atıkların yönetimi ile bitki, hayvan, insan ve bakterilerin genetik yapısına ve sağlığına etki edebilecek çevresel faktörlerin analiz çalışmaları için Patoloji-Genetik Laboratuvarı da kullanılmaktadır.
Bunun yanında Üniversitemizde Halk Sağlığı, Tıbbi Mikrobiyoloji, Enfeksiyon Hastalıkları ve Biyolojinin ilgili dallarından öğretim üyeleri ve öğretim görevlileri mevcuttur. Bu sayede mezunlarımız tam donanımlı olarak çalışma hayatına başlama şansına sahiptir.
Çevre Sağlığı Programı Mezunları Ne İş Yapar? İş İmkânları Nelerdir?
Çevre sağlığı teknisyeni; çevresel problemleri tanımlamak, değerlendirmek ve düzeltmekten sorumludur. Çevre kirliliğini önlemek için çeşitli çalışmalar yapar. Su, toprak, atık veya hayvansal madde örnekleri toplamak, numuneleri taşımak, belgelemek ve işlemlerin mevzuata uygunluğunu kontrol etmekle görevlidir. Bulaşıcı hastalıkların ortadan kaldırılmasında etken olan çevresel faktörleri araştırır ve iyileştirici çalışmalarda bulunur. Hava kirliliği ölçümü, endüstride zararlı atık maddelerin kontrolünü yapar. Yer altı ve yer üstü içme ve kullanma sularını saptar, gıda maddelerinden örnek alır, muayenelerini yapar veya yaptırır. Suyun dezenfeksiyonunu, dezenfekte edilen sularda serbest klor tespiti yapar.
Çevre Sağlığı mezunlarının çalışma alanları çok geniş olup, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, Halk Sağlığı Laboratuvarları, belediyelerin ilgili birimleri, Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili birimleri, Gıda ve Tarım İl Müdürlüklerinin yanı sıra tüm dal hastaneleri ile diğer devlet hastanelerinde çevre sağlığı teknikerleri çalışabilmektedir.
Çevre Sağlığı Programında Hangi Dersler Var?
Atatürk İlke ve İnkılapları I-II, Türk Dili I-II, İngilizce I-II, Temel Bilgi Teknolojileri, Ekoloji, Genel Biyoloji, Genel Kimya, Halk Sağlığı, Çevre Politikaları ve Mevzuat, Parazitoloji, Genel Mikrobiyoloji, Çevresel Etki Değerlendirmesi, Katı Atıklar ve Tehlikeli Atık Yönetimi, Klimatoloji, Hava Kirliliği ve Kontrolü, Atık Su Arıtımı, Çevre Sağlığı Uygulamaları I-II, Toprak ve Su Bilgisi, Kirliliği ve Kontrolü, Sağlıklı Yaşam ve Egzersiz I-II, Güzel Sanatlar I-II, Çevre Etiği, Çevre Toksikolojisi, Gıda Hijyeni Kontrolü ve Sanitasyon, Çevre Kirliliği Ölçme ve Değerlendirme, Afetlerde Çevre Sağlığı Önlemleri, İş Sağlığı Güvenliği ve İlk Yardım ve Staj derslerini alırlar.
Çevre Sağlığı Programında Okumak İsteyenlerin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
- Çevre sorunlarına duyarlı olması,
- Çevre sağlığı ile ilgili konulara ilgi duyması,
- Biyoloji ve kimya konularına ilgili ve bu alanda başarılı olması,
- Doğal kaynaklar ve insan sağlığı konularında araştırma ve analiz yapmaya hevesli olması,
- Dikkatli ve düzenli olması,
- Çevre sağlığının multidisipliner bir çalışma sahası olduğunun farkında olması,
- Çalışmalarında ekip anlayışını göz önünde bulundurması gerekmektedir.
Çevre Sağlığı Programından Dikey Geçiş ile Hangi Lisans Bölümlerine Geçiş Yapabilirim?
- Hemşirelik
- Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri
- Biyoloji
- Çevre Mühendisliği
- Sosyal Hizmet
- Sağlık Yönetimi
Çevre Sağlığı Programının Puan Türü: TYT
Çevre Sağlığı Programının Eğitim Dili: Türkçe
Çevre Sağlığı Programının Eğitim Türü: Örgün Öğretim
Çevre Sağlığı Programının Eğitim Süresi: 2 yıl
Çevre Sağlığı Programının Eğitim Yeri: Ürgüp Yerleşkesi
Çevre Sağlığı Programı 2022-ÖSYS Yerleştirme Kontenjanları ve Taban Puanları
2022 – 2023 Eğitim–Öğretim yılında yerleştirilecek öğrenciler için kontenjanlar belirlenmiş olup toplam kontenjan 40 kişidir. Bunun 6’sı burslu, 34’ü %50 indirimlidir.
Program Adı
|
Kontenjan
|
2022-ÖSYS En Küçük Puan
|
2022-ÖSYS Başarı Sıralaması
|
Çevre Sağlığı (Burslu) |
6 |
317,88 |
624708 |
Çevre Sağlığı (%50 İndirimli) |
34 |
176,46 |
2895469 |
Çevre Sağlığı Programının Eğitim Ücreti
2022-2023 akademik yılında eğitim ücreti 40.000 TL’dir. Ücretlere KDV dâhil değildir.
Program Adı
|
Ücret
|
Çevre Sağlığı (Burslu) |
- |
Çevre Sağlığı (%50 İndirimli) |
20.000 TL |
Taksitli ödeme imkânı için tıklayınız.