Kapadokya Gastronomi Akademisinde buğdaydan sofraya ‘ekmek’ | Kapadokya Üniversitesi

Kapadokya Gastronomi Akademisinde buğdaydan sofraya ‘ekmek’

Beslenme ve Diyetetik bölümü dördüncü sınıf öğrencilerimiz ve Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde eğitimlerine devam eden lise öğrencilerine ekmek yapımının tarihçesi ve ekmek yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları Dr. Öğr. Üyesi Banu Süzen tarafından anlatıldı.

Üniversitemiz, Nevşehir İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve Ürgüp İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen ve Kapadokya Gastronomi Akademisinde yapılan etkinliğe, Nevşehir İl Millî Eğitim Müdürü Memet Polat, Ürgüp İlçe Millî Eğitim Müdürü Savaş Özdemir, KÜN Sağlık Bilimleri Yüksekokul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Rukiye Yalap, Kapadokya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Şükran Ünser, Dr. Öğr. Üyesi Banu Süzen ve Öğr. Gör. Eylem Üstünsoy katıldı.

Seminer ve uygulama kısmından oluşan etkinlikte Dr. Öğr. Üyesi Banu Süzen, ekmeğin insanlık tarihi için önemini ve halk sağlığı üzerindeki rolünü anlattı. Süzen, Üniversitemiz Beslenme ve Diyetetik bölümü dördüncü sınıf öğrencilerinin tarif geliştirme dersinin bir parçası olarak planladıkları etkinliği, ekmek yenilmesinin zararlı olduğu algısını yıkmak ve lise öğrencileri ile üniversite öğrencilerini bir araya getirmek için yaptıklarını ifade etti. Süzen, “Ekmek bizim kültürümüzde çok önemli, biz ekmekle birlikte var olduk. Buğdayı evcilleştirdik, ekmeği yaptık, besledik. Bu ekmekle toplumları yönettik, sınıfları ayırdık, sınıfları birleştirdik. Ekmek kültürümüzün bir parçası, tarihimizin bir parçası. Bugün burada ilk önce ekmeği tanıdık sonra ekmeğin nasıl yapıldığını öğrendik. Ekmek sağlıktır, kararında ve doğru ekmek bizim için sağlıklıdır ve sofralarımızdan ayırmamamız gerekiyor. Ekmeksiz bir beslenme düşünülemez, mümkün olduğu kadar sağlıklı ekmek, rafine edilmemiş undan yapılmış ekmek tercihimiz olmalı.” dedi. Farklı çeşitlerde ekmeğin hazırlandığı uygulama mutfağında, ekşi maya ekmeği, patates ekmeği, çavdar ekmeği, zeytinyağlı ekmek ve baget ekmeği yapıldı. Nevşehir İl Millî Eğitim Müdürü Memet Polat ve Ürgüp İlçe Millî Eğitim Müdürü Savaş Özdemir, öğrencilerle birlikte hamur yapımı için uygulama mutfağında çalıştılar. Etkinlikte ekmeğin buğdaydan sofraya kadar geçen süreci kapsamlı olarak anlatıldı.


Diğer Haberler Tümü



E-Bülten Kayıt

Okulumuz hakkındaki yeniliklerden haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın.

Onay vermeden bu işlemi gerçekleştiremezsiniz
Kapadokya Üniversitesi veri sorumlusu sıfatıyla, verdiğiniz kişisel verilerin gizliliğini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) uygun olarak ve büyük bir hassasiyetle koruyacaktır. Kişisel verileriniz, KVKK’ya uygun olarak işlenecek, sizleri Kapadokya Üniversitesi hakkındaki gelişmelerden e-posta veya telefon yoluyla haberdar etmek için kullanılacaktır. Detaylı bilgi için tıklayınız