2024 Sınıfı Mezunlarımızı Hayata Uğurladık | Kapadokya Üniversitesi

2024 Sınıfı Mezunlarımızı Hayata Uğurladık

Üniversitemiz 2023-2024 akademik yılı mezuniyet töreni, Ürgüp Fabrika Yerleşkesinde yapıldı.

Programlarını başarıyla bitirmiş 2498 öğrencinin şed kuşanarak mezuniyet coşkusu yaşadığı törene; Ürgüp Kaymakamı Cüneyt Caner, Ürgüp Belediye Başkanı Ali Ertuğrul Bul, Kapadokya Alan Başkan Yardımcısı Yunus Başar, Nevşehir Kültür ve Turizm İl Müdürü Arda Heb, Nevşehir Gençlik ve Spor İl Müdür Muhsin Özdemir, Nevşehir Tarım ve Orman İl Müdürü Özgür Memiş, Ürgüp İlçe Milli Eğitim Müdürü Savaş Özdemir katılarak öğrencilerin mezuniyet coşkusuna ortak oldu.

Mütevelli Heyet Başkanımız Funda F. Aktan: “Alev Hanım’ın deyişiyle; Gencecik bir insanın tek bir saniyesini bile angaryaya dolayıp zayi etmesine razı değiliz!”

Törene katılan Mütevelli Heyet Başkanımız Funda F. Aktan, ilk defa bir mezuniyet törenimizi Kurucu Mütevelli Heyet Başkanımız Alev Alatlı’nın yokluğunda gerçekleştirdiğimizi, ama yolumuza onun da isteyeceği gibi azimle devam etme kararlılığında olduğumuzu ifade etti. Mezunlarımıza seslenen Aktan, “Alev Hanım’ın deyişiyle; Gencecik bir insanın tek bir saniyesini bile angaryaya dolayıp zayi etmesine razı değiliz! Türkiye’nin asgari iki yüz elli yıldır karşı karşıya olduğunu düşündüğümüz liyakat sorununun çözümünde önceliğin eğitimde olması gerektiğine inanıyoruz ve bu yolda çalışmaya devam edeceğiz. Sevgili mezunlarımız, Kapadokya Üniversitesi size sadece akademik bilgi vermekle kalmadı. Aynı zamanda hayat boyu kullanabileceğiniz önemli yaşam dersleri de verdi. Liyakatın, ahlâkın, dürüstlüğün, yenilikçiliğin önemini öğretti, çevreye ve topluma duyarlı bireyler olmanızın önünü açtı. Burada edindiğiniz değerlerle geleceğin önderleri olacağınıza, her birinizin mezuniyet sonrasında büyük başarılara imza atacağına canı gönülden inanıyorum.” diyerek sözlerine devam etti.

Çocuklarımızın başarılarının aynı zamanda ailelerin de başarıları olduğunu belirten Aktan ailelere seslenerek, “Onların her anında yanlarında oldunuz, bugüne ulaşmalarını sağladınız. Sizlere yürekten teşekkür ediyorum. Çocuklarımızın başarıları sizin de eserinizdir” dedi. Son olarak 2024 sınıfı mezunlarına seslenen Aktan, “Yolunuzu akılla çizin, ahlâklı ve adaletli olun. Unutmayın, ahlâk aklı olanı korur şerir olmaktan. Adabı başınızın üstünde tutun. Adap usuldür, yöntemdir; Akıl, Ahlâk, Adalet üçlüsünün yöntemidir. Her şeyden önemlisi aşktır istektir yolu çizen, unutmayın. Sizler Kapadokya Üniversitesinin birer elçilerisiniz. KÜN her zaman yanınızda olacak, siz de KÜN’ü ihmal etmeyin. Gelecekteki tüm çabalarınızda başarılar diliyor, yolunuzun açık olmasını temenni ediyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Ali Karasar: “Hepinizi Kapadokya Üniversitesi ailesinin birer ferdi olarak yürekten kutluyorum. Gelecekteki başarılarınızın takipçisi olacağız. Sizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız.”

Davetli protokolü, hocalarımızı, öğrencilerimizi ve aileleri selamlayarak sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, “Bu yıl mezuniyet törenimizde bir yandan sizlerin ve bizlerin yaşadığı sevinç ama bir yandan da gönlümüzde kurucumuz Alev Alatlı Hocamızın aramızda olamamasının vermiş olduğu hüzün var” dedi.  2 Şubat 2024 tarihinde sonsuzluğa uğurladığımız Alev Alatlı’nın bu üniversite ve diğer tüm eserleri yaşadıkça amel defterinin kapanmayacağını belirtti. Karasar, “Mekânı cennet olsun.  Alev Hocamız bu mezuniyetlerde inanılmaz bir sevinçle ve neşeyle dolardı. Sizleri gördüğü anda modu tamamen değişirdi. İnsanlığın ve ülkemizin geleceği için umutları yeşerir ve sizlerle eğlendirdi” dedi.

Bugünün, bilgiye, keşfetmeye ve kendimizi geliştirmeye adanmış yılların bir meyvesi olduğunu belirten Karasar, mezunlarımıza seslenerek, “Sizler burada geçirdiğiniz süre boyunca yalnızca akademik çalışmalar yapmakla kalmadınız, yalnızca bilginizi arttırmadınız, aynı zamanda akıl, ahlâk, adalet, adap çerçevesinde kendinizi yetiştirdiniz. Önemli tecrübeler edindiniz, kurduğunuz dostluklar biliyorum ki ömür boyu sürecek” dedi. Akademik ve idari kadromuza teşekkür eden Karasar, “Sizler mezunlarımızın bugünlere gelmesinde en büyük emek sahibisiniz. Büyük gayret sarf ettiniz. Onlara sadece bilgi, beceri kazandırmakla kalmadınız aynı zamanda doğruyu, adaleti ve etik değerlerimizi öğrettiniz. Her zaman tekrarlamakta fayda gördüm. Akıl, ahlak, adalet ve adap mottomuzdan hiçbir zaman ayrı olmadınız. Sizlere bu özverili çalışmalarınız için hassaten teşekkür ederim” dedi. Mesleki ve teknik eğitimde izinden gittiğimiz Ahi Evran’ın sözlerini hatırlatan Karasar, “Hak ile sabır dileyip, bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlâk ile çalışıp, bizi geçen bizdendir. Sizden her zaman arzumuz bizleri geçmeniz, bizleri fersah fersah geçmenizdir” dedi.

Mezunlarımıza seslenerek Alev Alatlı’nın vasiyeti niteliğindeki sözlerini aktaran Karasar, “Değerli arkadaşlar, aziz ülkemize gelince, ille de bir şeye benzetecekseniz, her dalından sürgün atan salkım saçak bir böğürtlen çalısına benzeteceksiniz Türkiye'yi. Bir sürgünü çiçeğe dururken diğerinin kurumakta, ötekinin meyve vermekte olduğunu görün. Yani umutsuzluğa, depresyona asla kapılmayın. Görmüş olduğunuz bir hata, bir eksiklik, bir kusur sizi umutsuzluğa itmesin. Tek bir sürgüne takılıp kalmayın. Bütüne bakmayı adet edinin” dedi.

2024 mezuniyet törenimizin hepimiz için unutulmaz ve güzel bir anı olarak kalmasını dilediğini ifade eden Karasar, “Hepinizi Kapadokya Üniversitesi ailesinin birer ferdi olarak yürekten kutluyorum. Gelecekteki başarılarınızın takipçisi olacağız. Sizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız. Lütfen mezunlar derneğimize üye olun ve bizimle bağlarınızı kesmeyin. Yolunuz açık, başarılarınız daim. Allah yardımcınız olsun.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

2024 sınıfı birincisi Turist Rehberliği (Uzaktan Öğretim) Bölümü öğrencisi Osman Cihan Sert’in 2024 mezunları adına yaptığı konuşmanın ardından bölüm birincisi olan öğrencilere ödülleri takdim edildi. Açılış programının ardından mezun olan öğrencilerin şed kuşatma törenine geçildi.

Her mezuniyette kep fırlatılmaz. Bazı özel mezuniyetlerde şed kuşanılır.

Şed kuşatma geleneği; kökenleri 13. yüzyıla dayanan ve gençlerin iyi bir şekilde yetişerek meslek edinmelerini, üretken birer birey olarak topluma yararlı olmalarını amaçlayan Ahîlik teşkilatında kişinin aldığı eğitimin artık sona erdiğini ve mesleğini yapabilecek birikime sahip hâle geldiğini ilan etmek için yapılan törenin adıdır. Ahîlik teşkilatının felsefesini göze, kulağa, kalbe ve ruha hitap edecek biçimde şekillendiren; eğitici ve öğretici özellikleri olan bu törenler, kalfalıktan ustalığa geçişi temsil eder.


Diğer Haberler Tümü



E-Bülten Kayıt

Okulumuz hakkındaki yeniliklerden haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın.

Onay vermeden bu işlemi gerçekleştiremezsiniz
Kapadokya Üniversitesi veri sorumlusu sıfatıyla, verdiğiniz kişisel verilerin gizliliğini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) uygun olarak ve büyük bir hassasiyetle koruyacaktır. Kişisel verileriniz, KVKK’ya uygun olarak işlenecek, sizleri Kapadokya Üniversitesi hakkındaki gelişmelerden e-posta veya telefon yoluyla haberdar etmek için kullanılacaktır. Detaylı bilgi için tıklayınız