Besteli Mevlîd, medeniyetler şehri Van’da icra edilecek

Üniversitemiz ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının ortak projesi olan ve ilki Ankara’da yapılan ‘Besteli Mevlîd’, dördüncü programıyla bu kez Van’da yapılacak.

Süleyman Çelebi’nin vefatının 600. yıl dönümünün UNESCO tarafından 2022 Yılı Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri kapsamına alınmasının ardından, aynı yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘Süleyman Çelebi Yılı’ olarak ilan edildi.  Bu kapsamda Süleyman Çelebi’nin Bursa’da kaleme aldığı, ortak kültür değerimiz, Vesiletü’n-Necât olarak da adlandırılan Mevlîd’in, 20. Yüzyılda Hafız Kemal Batanay tarafından bestelenen formu ‘Besteli Mevlîd’ Van’da icra edilecek. Konser, 19 Temmuz Çarşamba günü saat 18.00’de Van Edremit Uygulama Oteli Konferans Salonu’nda yapılacak.  Konserde, Süleyman Çelebi'nin hayatını ve Mevlîd'in hikayesini anlatan belgesel gösterilecek, Süleyman Çelebi’nin Mevlid-i Şerif’inin geniş kitlelere ulaşması amaçlanacak.

Besteli Mevlîd

Besteli Mevlîd, Hafız Kemal Batanay’ın İSAM kütüphanesi saklamasında bulunan, el yazması orijinal notaları ile icra edilmekte olup, klasik üslupta okunan Mevlîd’in besteli formdaki tek örneğidir. Besteli Mevlîd, Türk musikimizin az bilinen makam ve usûlerinin de yer aldığı; saba makamındaki cumhur ilahi ile başlayan, salavatlaması ile devam eden, bahirler arasında tevşihlerin yer aldığı; bahirlerin üç bölümünün serbest tarzda, sekiz bölümünün ise ritimli bestelendiği, kar-ı natık özelliklerini taşıyan nadide bir eserdir. Merhum Batanay, Mevlîd’i Şerif’in 12 bahrini musikimizin 89 makamı ve 10 farklı ritmi ile bestelemiştir.

Proje Genel Koordinatörlüğü Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Sn. Mustafa Uysal tarafından yürütülen Besteli Mevlid eseri, Müzik Direktörü Sn. Hafız Ahmet Çalışır ve Meşk Yönetmeni Sn. Neyzen Ahmet Şahin’in idaresinde, beş mevlithan ve on saz (Mansur Ney, Süpürde Ney, Rebap, Klasik Kemençe, Viyalonsel, Tanbur, Kanun, Ud, Bendir, Daire) sanatçısı tarafından icra edilmektedir.


Diğer Haberler Tümü