Türk Mutfağı Haftası’nda Alev Alatlı’nın Lezzet ve Kültür Mirası Yaşatıldı

21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında, Kapadokya Alev Alatlı Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde, kurucumuz Alev Alatlı’nın kaleme aldığı “Funda’nın Mutfak Rehberi” kitabında yer alan ve birbirinden lezzetli tarifler arasından seçilen yemeklerle “Osmanlı Sofrası” tadım etkinliği düzenlendi.

Kapadokya Alev Alatlı Gastronomi Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi öğretmenleri ve öğrencilerinin hazırladığı tadım etkinliğine, Ürgüp Kaymakamı Mesut Tabakcıoğlu, Ürgüp Cumhuriyet Başsavcısı Kazım Yayla, Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Nevşehir İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, Ürgüp İlçe Emniyet Müdürü Mevlüt Tüylü, Ürgüp İlçe Jandarma Komutanı Muhammed Şahin,  Ürgüp İlçe Millî Eğitim Müdürü Savaş Özdemir, Ürgüp Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Aydın ve  Mütevelli Heyet Başkanımız Funda F. Aktan katıldı.

Türk Mutfağı Haftası kapsamında, Alev Alatlı’nın sözünden hareketle bir milletin yeme-içme kültürünün onun ahlâkını, estetik anlayışını ve dünya görüşünü yansıttığına dikkat çekilerek, lezzetlerin ötesinde kültürel mirasa vurgu yapıldı. Etkinliklerde, yalnızca yemekler değil, bu tatların ardındaki tarihî birikim ve kültürel değerler de yaşatılmaya çalışıldı. Alev Alatlı anısına gelenekselleştirilmesi planlanan etkinlik bu özel konseptle gerçekleştirildi. Funda’nın Mutfak Rehberi kitabında yer alan Osmanlı Sofrası tariflerinden hazırlanan kıymalı mercimek çorbası, enginarlı taze iç bakla, keçiboynuzu keki ve harnup şerbeti ile fincan böreği, düzenlenen sunumla davetlilere ikram edildi.

Kapadokya Alev Alatlı Gastronomi MTAL Müdür Yardımcısı Özge Yozgat: Alev Alatlı’nın da dediği gibi “Kim ne derse desin, sofra kadının iktidar alanıdır.”

Sadece yemeklerin değil, bir milletin hafızasının, karakterinin ve kültürünün izlerini taşıyan sofraları onurlandırmak için bir arada olduklarını söyleyen Özge Yozgat, Türk mutfağının sadece bir damak tadı değil; tarih, coğrafya, inanç ve yaşayış biçimlerinin harmanlandığı bir kültürel miras olduğunu vurguladı. Türk Mutfağı Haftası’nın bu mirası korumak, yaşatmak ve dünyaya tanıtmak için önemli bir fırsat sunduğunu belirten Yozgat, “Bu mirasa, Alev Alatlı gibi entelektüellerin katkılarını anmadan geçemeyiz. Alev Alatlı, her ne kadar bir edebiyatçı, düşünür ve akademisyen olarak tanınsa da kültürün bütünselliğini savunan bir isimdi. Onun gözünde yemek, sadece karın doyurmak değildi; bir kimliğin taşıyıcısı, halkın hikâyesini anlatan bir semboldü.” diyerek sözlerine devam etti. Alatlı’nın Türk kültürünü anlamanın yolunun sadece kitaplardan değil, evlerin mutfağından, tencerelerin kapağından, baharatların kokusundan geçtiğine inananlardan olduğunu aktaran Yozgat, “Alev Alatlı’nın da dediği gibi ‘Kim ne derse desin, sofra kadının iktidar alanıdır.’ sözünden hareketle soframıza sahip çıktık ve kadın personelimizin emekleriyle bugünkü yemekleri hazırladık.” dedi.

Gün boyu devam eden atölyeler, tadımlar, sunumlar ve paneller aracılığıyla Türk mutfağının zenginliği ve geçmişten bugüne taşıdığı değerler katılımcılarla paylaşıldı. Etkinlik, mutfak kültürünün yalnızca damak tadı değil, bir toplumun tarihî hafızası ve yaşam biçimi olduğuna dikkat çeken mesajlarla tamamlandı.


Diğer Haberler Tümü