Üniversitemiz öğretim elemanı Arş. Gör. Mustafa Fenerci, KAY-SAT projesinde yapay zekâ destekli tahmin modellerinin geliştirilmesine katkı sunuyor.
Üniversitemiz Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri Fakültesi öğretim elemanlarından Arş. Gör. Mustafa Fenerci, Türkiye’nin ilk yerli ve millî meteoroloji uydusu KAY-SAT projesinin araştırma ekibinde yer alıyor. Fenerci, projede uydudan elde edilecek verilerin yapay zekâ temelli analizi ve tahmin modellerinin geliştirilmesi süreçlerine destek veriyor.
Melikgazi Belediyesi ve Erciyes Üniversitesi iş birliğinde yürütülecek KAY-Sat projesi için Melikgazi Belediyesi Meclis Salonu’nda iş birliği protokolü imzalandı. Yerli ve millî uydu teknolojileri alanında önemli bir adım olarak değerlendirilen proje, meteorolojik gözlem ve erken uyarı sistemlerinin yerli teknolojilerle geliştirilmesini amaçlıyor.
İklim değişikliğine bağlı doğal afetlere karşı erken uyarı sistemi oluşturmayı hedefleyen KAY-SAT kapsamında, uzaydan elde edilecek veriler, meteorolojik tahmin süreçlerinde kullanılacak. Projeden sağlanacak verilerin; şiddetli yağış, rüzgâr ve dolu gibi hava olaylarının önceden tahmin edilmesinde önemli rol oynayacağı belirtiliyor.
Bu kapsamda Arş. Gör. Mustafa Fenerci, projenin yapay zekâ teknolojileri alanındaki çalışmalarında görev alarak verilerin analiz edilmesi ve tahmin modellerinin geliştirilmesi süreçlerine akademik destek verecek.
Fenerci’nin KAY-SAT projesinde yer alması, Üniversitemizde yürütülen akademik çalışmaların farklı disiplinlerdeki araştırma ve teknoloji üretim süreçlerine sunduğu katkıyı ortaya koyuyor.