KAPADOKYA ÜNİVERSİTESİ

KÜN’de Türk Mutfağı Haftası: Yerelden Küresele Sürdürülebilir Gıda Vurgusu

23.05.2025

KÜN, Türk Mutfağı Haftası’nda düzenlediği etkinliklerle sürdürülebilir gıdaya dikkat çekti; Slow Food temsilcileri iyi, temiz ve adil gıdayı anlattı.

KÜN’de Türk Mutfağı Haftası: Yerelden Küresele Sürdürülebilir Gıda Vurgusu
Kapadokya Üniversitesi (KÜN), Türk Mutfağı Haftası kapsamında ev sahipliği yaptığı seminer ve etkinliklerle gıda sürdürülebilirliği konusuna uluslararası düzeyde dikkat çekti. Slow Food Uluslararası Konsey Üyeleri, Üniversitenin Ürgüp ve Uçhisar yerleşkelerinde düzenlenen seminerlerde, iyi, temiz ve adil gıdanın önemine dair görüşlerini paylaştı.

Küresel Zorunluluk: Gıda Sürdürülebilirliği
KÜN Ürgüp Fabrika Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen seminer serisinin ilk oturumunda, Slow Food Başkanı Edward Mukiibi ve Doç. Dr. Sinan Akıllı moderatörlüğünde “Küresel Bir Zorunluluk Olarak Gıda Sürdürülebilirliği” konusu ele alındı. Mukiibi, Slow Food’un iklim dostu üretim modelleri ve küresel vizyonunu aktardı.
İkinci oturumda Genel Sekreter Marta Messa ve YK Üyesi Nina Wolff, agroekolojik tarımın yoksulluk ve sosyal adaletsizlikle mücadeledeki rolüne değindi. Üçüncü seminerde ise Richard McCarthy ve Mukiibi, çiftçi pazarlarının şeffaflık ve adil gelir açısından sunduğu fırsatları anlattı. Doç. Dr. Gülşah Göçmen’in moderatörlüğündeki oturumda Türkiye’den örnekler de paylaşıldı.

Genç Liderler ve Dijital Kooperatifler
Seminer serisinin son oturumunda, YK üyeleri Jorrit Kievik ve Megumi Watanabe, genç liderlerin sürdürülebilir gıda sistemlerindeki etkisini ve dijital kooperatif modellerini anlattı. Bu oturum, özellikle genç girişimciler için ilham verici bir içerik sundu.

Uygulamalı Seminerler ve Yerel Lezzetler
KÜN Uçhisar Sanat Yerleşkesi’nde düzenlenen uygulamalı seminerlerde, şefler Sinem Özler, Sefa Birinci ve Estaban R. Tapia Merino, yerel üreticilere yönelik pratik bilgiler ve sürdürülebilir mutfak uygulamaları sundu. Gastronomi ile sürdürülebilirliğin kesişiminde güçlü mesajlar verildi.

Mustafapaşa’da Kültürel Miras Ziyareti
Seminerlerin ardından heyet, UNWTO tarafından "Best Tourism Villages" listesine alınan Mustafapaşa köyünü ziyaret etti. KÜN Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar ile yapılan görüşmenin ardından, tarihi yapılar gezildi, bölgenin kültürel mirası hakkında bilgi alındı.

Bölgesel Lezzetlerle Akşam Yemeği
Günün sonunda, Gorgoli Lounge & Eatery'de düzenlenen özel akşam yemeğinde konuklara Kapadokya mutfağının özgün tatları sunuldu.

Yeryüzü Pazarı Kapadokya Uçhisar'da açılıyor!
Seminerlerde sıkça vurgulanan adil ve yerel gıda sistemlerinin bir uygulaması olarak, 24 Mayıs Cumartesi günü Kapadokya – Uçhisar Yeryüzü Pazarının açılışı gerçekleştirilecek. Bu pazar, yerel üreticilerin doğrudan tüketiciyle buluştuğu, doğa dostu ve şeffaf bir gıda ağı oluşturmayı hedefliyor

Diğer Haberler
04.12.2025
Öğretim Görevlimiz Cem Aydoğdu’nun Şefliğindeki Gorgoli Lounge & Eatery Michelin Rehberi’ne Girdi
02.12.2025
Kapadokya Üniversitesinden Miniklere Ağız ve Diş Sağlığı Taraması
30.11.2025
KÜN Öğrenci Konseyi’nde Yeni Yönetim Seçildi: “Yönetimde Söz Öğrencinin”
28.11.2025
Yerel Yönetim ve Akademi Arasında Köprü: Kapadokya Üniversitesi AKK’de
27.11.2025
Toplumsal Dayanışmanın Gücüyle: “Sevgiyi Besle, Umudu Kesme”
26.11.2025
Havacılık Eğitimlerinin Geleceği THY Sempozyumunda Değerlendirildi
25.11.2025
Üniversitemizin Hazırladığı Kayseri Turizm Master Planı Sunuldu
25.11.2025
Turizm Rehberliği Öğrencileri Alev Alatlı Merkezindeydi
Paylaş

Erişilebilirlik

Yazı Boyutu
Kontrast
Karanlık Mod
Yazı Tipi
Bağlantılar
Görseller
Satır Aralığı
Seçili Metni Oku
Üzerine Gelinen Metni Oku
(Pasif)