KAM Konuşmaları - Arkeoloji ve Sanat Tarihi
Başlangıç Tarihi: 16.05.2025
Saati: 17.00
Yerleşke: Kapadokya Yerleşkesi
Yapılacağı Yer: Fabrika Yerleşkesi - Mahzen
Bitiş Tarihi:
Etkinlik Türü: Söyleşi
Düzenleyen Birim: Kapadokya Araştırma Merkezi
Kapadokya Araştırmaları Merkezi bünyesinde düzenlenen “KAM Konuşmaları” serisi, arkeoloji ve sanat tarihi teması çerçevesinde bu kez bölgenin en önemli ören yerlerinden biri olan Kültepe kazılarına yer veriyor. Konuğumuz, uzun yıllardır Kültepe Kazı Başkanı olarak görev yapan, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu. Kulakoğlu ile, Anadolu’nun yazılı tarihinin başlangıcına ışık tutan Kültepe’nin güncel kazı bulgularını, bölgenin kültürel mirası içerisindeki yerini ve geleceğe yönelik koruma çalışmalarını konuşacağız.
Fikri Kulakoğlu Kimdir?
Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesidir. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini aynı bölümde tamamlamış olan Kulakoğlu, arkeolojik çalışmalara öğrencilik yıllarında Prof. Dr. Nimet Özgüç başkanlığındaki Acemhöyük ve Samsat kazılarıyla başlamış; sonrasında Kaman-Kalehöyük, Samsat ve Orta Anadolu yüzey araştırmalarında devam etmiştir. Şaraga Höyük, Gaziantep Kale Höyük ve Şanlıurfa M.Ö. I. Bin Merkezleri yüzey araştırması gibi projelerin bilimsel sorumluluğunu üstlenmiştir.
1995 yılında katıldığı Kültepe Kazılarının başkanlığını, Prof. Dr. Tahsin Özgüç’ün ardından 2005 yılından bu yana yürütmektedir. Asur Ticaret Kolonileri Dönemi ve Hititler başta olmak üzere Tunç Çağı arkeolojisi üzerine çok sayıda yayın yapmış; Anadolu'nun Önsözü: Kültepe Kanesh Karum (2010) ve Current Research at Kültepe-Kanesh (2014) başlıklı eserlerin editörlüğünü üstlenmiştir.
Yurt içi ve dışında birçok kazı ve yüzey araştırmasında görev almış, ayrıca Milano ve Kore üniversitelerinde misafir öğretim üyesi olarak dersler vermiştir. 2019 yılında Kültepe kazılarıyla Shanghai Archaeology Forum Field Discovery ödülüne layık görülmüştür. Türkiye’de klasik arkeoloji araştırmalarına önemli katkılar sunmaya devam etmektedir.