Üniversitemiz DART-Europe Avrupa E-Tez Portalına Giren İlk Türk Üniversitesi Oldu | Kapadokya Üniversitesi

Üniversitemiz YÖK Açık Erişim – Açık Bilim politikalarına uyum kapsamında sürdürmekte olduğu çalışmaların sonucunda, Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü DART-Europe Avrupa E-Tez Portalına Türkiye’den kabul edilen ilk kurum oldu.

Avrupa çapında üretilen Araştırma Tezlerine Dijital Erişim (Digital Access to Research Theses-DART) sağlamak amacıyla 2005 yılında Avrupa Araştırma Kütüphaneleri Birliği LIBER (Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche) desteği ile kurulmuş olan DART-Europe halen Birleşik Krallık'ta bulunan University College London Kütüphanesi tarafından yönetiliyor. 10 Mart 2021 tarihi itibariyle aralarında artık Türkiye’nin ve Üniversitemizin de bulunduğu 29 Avrupa ülkesinden 559 üniversitede yazılan 1 milyondan fazla yüksek lisans ve doktora tezinin tam metin olarak açık erişimde bulunduğu portalda yer alabilmek için kurumların uluslararası standartlara uygun açık erişim arşivlerinin bulunması gerekiyor.

Bundan sonraki dönemde Kapadokya Üniversitesi Kurumsal Akademik Arşivi’nde bulunan lisansüstü tezler DART-Europe sistemi tarafından otomatik olarak harmanlanacak, portalda listelenecek ve açık erişim olacak.