Mütevelli Heyet Başkanımız Alev Alatlı, ‘21. Yüzyılda Siyaset ve Yeni Açılımlar’ başlıklı forumda konuştu | Kapadokya Üniversitesi

Mütevelli Heyet Başkanımız Alev Alatlı, ‘21. Yüzyılda Siyaset ve Yeni Açılımlar’ başlıklı forumda konuştu

4-5 Kasım tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen 21. Yüzyılda Siyaset ve Yeni Açılımlar başlıklı foruma, Mütevelli Heyet Başkanımız Alev Alatlı, Mütevelli Heyet Üyemiz Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün ve Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Ali Karasar katıldı.

Moderatörlüğünü TRT World Baş Editörü Yusuf Erim'in yaptığı "İnsanlığın İyiliği İçin Öneriler" isimli panelde konuşan Alatlı, insanoğlunun bunca yıllık geçmişe rağmen değişmediğini söyledi. Alev Alatlı, ‘Bir insanı 9 yıl makineye bağlı yaşatmak insanlığın ilerlediği anlamına gelmiyor’ İnsanlığın ilerlediğinden bahsedildiğini fakat bunun bir yanılsamadan ibaret olduğunu ifade eden Alatlı, bunun bir ilerlemeden ziyade ‘küçük ışık’ olarak adlandırılabileceğini belirtti. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte tıpta yaşanan gelişmelerden örnek veren Alatlı, tıptaki ilerlemelerin kısm-ı azamının sadece zorlanmış bir makineye bağımlılık olduğunu söyledi. Alatlı, “Bir insanı 9 yıl makineye bağlı yaşatmak insanın ilerlemesi anlamına gelmiyor. Belki bu işkence süresinin uzamasıdır. Şu anda insanoğlunun çektikleri 20. yüzyıldan az değildir. Geçen bunca zamana rağmen bir şey öğrenmediğimiz kanısındayım. Atom bombası bize bir şey öğretmedi, şiirler yazdık, gözlerimiz doldu ama bir şey öğrenmedik. 1. Dünya Savaşı'ndan önce de bir şey bilmiyorduk, 2. Dünya Savaşı daha acı oldu. Esasen meselenin köküne inmezsek, bütün bu toplantılarımız, düşünce kuruluşlarımız bizi bir yere götürmez." diye konuştu.

‘İnsanat Bahçeleri’ 1958'e kadar Avrupa’nın göbeğinde varlığını sürdürdü

19. ve 20. yüzyılda Avrupa’nın göbeğinde insanların etnolojik olarak ayrıştırıldığı, insan hayvanat bahçeleri olarak bilinen ‘insanat bahçeleri’nde insanların halka açık sergilendiğini hatırlatan Alatlı, son kapatılan insanat bahçesinin Belçika'da olduğunu söyledi.

İnsanlığın geçirdiği sürede hiçbir şeyin değişmediğini ifade eden Alatlı, teknolojinin bir şeyleri değiştireceğini söyleyenlerin yanıldığını belirtti. Karl Marks'ın sözüne vurgu yapan Alatlı, “Teknoloji insanın afyonudur” dedi. Teknolojinin ona ulaşamayanların elini kolunu bağladığını, bir masal anlattığını ve Afrika'da bir su kuyusunu kendisi açamayan milyonlarca insanın olduğunu belirten Alatlı, “Batı teknolojisinin nelere kadir olduğunu anlatırsanız ben sizi dinlemem. Teknoloji sizi sindirir, size yardım etmez" diye konuştu.

 


Diğer Haberler Tümü



E-Bülten Kayıt

Okulumuz hakkındaki yeniliklerden haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın.

Onay vermeden bu işlemi gerçekleştiremezsiniz
Kapadokya Üniversitesi veri sorumlusu sıfatıyla, verdiğiniz kişisel verilerin gizliliğini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) uygun olarak ve büyük bir hassasiyetle koruyacaktır. Kişisel verileriniz, KVKK’ya uygun olarak işlenecek, sizleri Kapadokya Üniversitesi hakkındaki gelişmelerden e-posta veya telefon yoluyla haberdar etmek için kullanılacaktır. Detaylı bilgi için tıklayınız