Kapadokya Konuşmaları’nın Konuğu Prof. Dr. Ahmet Taşağıl | Kapadokya Üniversitesi

Kapadokya Konuşmaları’nın Konuğu Prof. Dr. Ahmet Taşağıl

Üniversitemizin başlattığı "Kapadokya Konuşmaları” başlıklı söyleşi programının konuğu Tarihçi, Yazar Prof. Dr. Ahmet Taşağıl oldu.

YouTube kanalımızdan 22 Nisan 2020 tarihinde canlı olarak yayınlanan, Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Ali Karasar’ın moderatörlüğünü yaptığı "Kapadokya Konuşmaları"nda konuk Prof. Dr. Ahmet Taşağıl ile “Türklerde Yönetim ve Demokrasi” konusu ele alındı.

Prof. Dr. Ahmet Taşağıl’ı “Eski Türk tarihinin dünyadaki en önemli ismi” olarak tanıtan Rektör Karasar, “Gazi Meclisimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 23 Nisan öncesi böyle bir programı yapmak çok daha anlamlı. Gazi Meclisimiz, ismini ve unvanını hak eden, Kurtuluş Savaşı’nın en zor günlerinde de 15 Temmuz gibi milletin başının sıkıştığı anlarda da bu aziz milletin liderliğinde ve desteğinde bulunmuş bir meclistir.” dedi.

Eski Türk Tarihi ile ilgili Dünya’da ve Türkiye’de bir bilgi kirliliği olduğunu ifade eden Prof. Dr. Taşağıl, “Kaynakları doğrudan incelediğimizde, doğru bilgiye ulaştığımızda ve doğru bilgiden doğru yorumlar, çıkarımlar yaptığımızda ortada gerçekten somut bir model Türk tarihini görüyoruz. Bunun içerisinde iki şeyi baz alıyorum: Macaristan ovalarından Mançurya’ya kadar götürebileceğimiz Türk siyasi teşekkülü. Ben, Göktürk İmparatorluğunu özel bir yere koyuyorum çünkü Türkçe kaynaklarından dolayı da bir model oluşturabiliyor ve Orhun Yazıtları sayesinde Eski Türk devlet modelini çözebiliyor, anlayabiliyoruz. İşte bu modelin içerisinde demokrasinin örneklerini defalarca görmemiz mümkün.” şeklinde konuştu.

“Türk Devletlerinin her aşamasında Meclis, İstişare ve Kengeş görürüz.”

M.Ö. 56’dan itibaren Hun devlet meclisinde yapılan toplantıların demokrasinin en somut örneği olduğunu belirterek konuşmasına devam eden Taşağıl, “Bozkırlarda yaşayan ve Türk kökenli halkların kurduğu Hunlar, Göktürkler ve Moğollar gibi siyasi teşekküllerde senede üç kez meclisin toplanması söz konusudur. İlk toplantı Şubat’ın 20’sinde hükümdarın sarayında yapılırken, devletin tüm meselelerinin görüşüldüğü en önemli toplantı olan ikinci toplantı ise Haziran ayının 10’u ile 20’si arasıdır. Son toplantı ise sonbaharda yapılmıştır. Hükümdarların Kağanlıklarının onaylanıp onaylanmayacağı dahi bu toplantılarda görüşülürdü. Taşağıl aynı zamanda Göktürklerdeki devlet yönetim modeli ve onun içinde yer alan meclisin çalışmaları hakkında detaylı bilgiler verdi.

"Kapadokya Konuşmaları" önümüzdeki günlerde de farklı konukları izleyicileri ile buluşturmaya devam edecek.

 


Diğer Haberler Tümü



E-Bülten Kayıt

Okulumuz hakkındaki yeniliklerden haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın.

Onay vermeden bu işlemi gerçekleştiremezsiniz
Kapadokya Üniversitesi veri sorumlusu sıfatıyla, verdiğiniz kişisel verilerin gizliliğini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) uygun olarak ve büyük bir hassasiyetle koruyacaktır. Kişisel verileriniz, KVKK’ya uygun olarak işlenecek, sizleri Kapadokya Üniversitesi hakkındaki gelişmelerden e-posta veya telefon yoluyla haberdar etmek için kullanılacaktır. Detaylı bilgi için tıklayınız