Göç Konuşmaları Toplantıları’nın İkincisi Çevrim İçi Olarak Yapıldı | Kapadokya Üniversitesi

Göç Konuşmaları Toplantıları’nın İkincisi Çevrim İçi Olarak Yapıldı

Üniversitemiz İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi tarafından Göç Konuşmaları Toplantıları’nın ikincisi yapıldı. Araş. Gör. M. Derya Canpolat’ın moderatörlüğünde, “Suriyeli Kanaat Önderleri Gözünden Türkiye’de Göçmenlik” başlığıyla çevrim içi ortamda düzenlenen toplantıya, akademisyenler, üniversite öğrencileri ve Suriyeli göçmenler katıldı.

Toplantının açılış konuşması Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Dr. Suat Taşkesen tarafından yapıldı. Dr. Taşkesen, herkesin bir göçmen adayı olduğunu ve ikincisi düzenlenen göç konuşmaları serisinin göçü insanla anlamak adına yapıldığını belirtti.

Açılış konuşmasının ardından program moderatörü, Araş. Gör. M. Derya Canpolat, bu toplantının da önemli bir özelliği olarak göç konusunun yalnızca kanaat önderlerinin gözünden ele alınıyor olmasının altını çizdi.

Toplantının ilk konuşmasını Suriye Gönüllü Gençlik Kulübü Başkanı Emir Çubukçu yaptı. Konuşmasına önder kavramını tanımlayarak başlayan Çubuk, daha sonra kanaat önderi kavramını anlatarak kanaat önderinin nasıl vasıflara sahip olması gerektiğini, nasıl seçildiğini ve ne tür görevler yaptığını açıkladı. Çubukçu, konuşmasını kanaat önderlerinin resmi kurumlarla ilişkileri hakkında bilgi vererek sonlandırdı.

Çubukçu’nun ardından konuşan İzmir Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Mohammed Saleh, resmi verilere göre Türkiye’de yaşayan kayıtlı Suriyeli sayısının 3 buçuk milyonun üzerinde olduğunu ve bu nüfusun geçici koruma statüsünde bulunduğunu belirtti. Saleh, konuşmasını bu statüden kaynaklı yaşanan sıkıntıları dile getirerek sonlandırdı.

Toplantının bir diğer konuşmacısı Konya’da Bulunan Suriyeli Öğrenciler Temsilcisi Nadim İbrahim oldu. İbrahim konuşmasına, “Sorunlardan değil, burada bulunmanın sağlamış olduğu faydalardan bahsetmek gerek.” diyerek başladı. İbrahim, dil, eğitim, ekonomi ve sağlık alanlarında birtakım sorunlar yaşansa da bu sorunların zamanla çözüldüğünü ve çözülmeye devam edeceğini belirtti.

Nadim İbrahim'in ardından, Peace Psikoterapi ve Yazılım Kurucusu Jin Dawod bir konuşma yaptı. Konuşmasına göç yolculuğunda kadın olmanın yaşattığı zorlukları; erken ve zorla evlilik, aile içi şiddet gibi kategorilerle açıklayarak başlayan Dawod, kendisinin başarılı girişimcilik hikayesini anlatarak sunumunu sonlandırdı.

Toplantının son konuşmasını Gazeteci Hamza Mansor yaptı. Suriyeli nüfusun beklentileri üzerine sunumunu yapan Mansor, konuşmasına beklenti kavramının tanımını yaparak başlayıp Suriyeli nüfusun göç etmeden önceki ve göç ettikten sonraki beklentilerinin ne olduğunu açıklayarak sonlandırdı.

Sunumların ardından geçilen soru-cevap kısmında, katılımcıların soruları kanaat önderleri tarafından cevaplandı. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Dr. Suat Taşkesen’in kapanış konuşması sonrasında, Moderatör Arş. Gör. M. Derya Canpolat konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür ederek toplantıyı sonlandırdı.


Diğer Haberler Tümü



E-Bülten Kayıt

Okulumuz hakkındaki yeniliklerden haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın.

Onay vermeden bu işlemi gerçekleştiremezsiniz
Kapadokya Üniversitesi veri sorumlusu sıfatıyla, verdiğiniz kişisel verilerin gizliliğini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) uygun olarak ve büyük bir hassasiyetle koruyacaktır. Kişisel verileriniz, KVKK’ya uygun olarak işlenecek, sizleri Kapadokya Üniversitesi hakkındaki gelişmelerden e-posta veya telefon yoluyla haberdar etmek için kullanılacaktır. Detaylı bilgi için tıklayınız