‘Dünyayı Arılar Yaşatacak’ poster tasarımı yarışmamızın birincisi Betül Tarancı, Terra Madre izlenimlerini paylaştı | Kapadokya Üniversitesi

‘Dünyayı Arılar Yaşatacak’ poster tasarımı yarışmamızın birincisi Betül Tarancı, Terra Madre izlenimlerini paylaştı

Slow Food Communities network in Türkiye iş birliğiyle düzenlediğimiz, Türkiye ve dünyadaki amatör ve profesyonel herkese açık olan ‘Dünyayı Arılar Yaşatacak’ poster tasarım yarışmasında ‘Arılar Yarınlar’ tasarımıyla birincilik ödülünün sahibi olan Betül Tarancı, 2024 İtalya Terra Madre’ye katıldı.

Dünyanın dört bir yanından Slow Food ağına dahil olan; araştırmacılar, yazarlar, aktivistler, aşçılar, üreticiler, çiftçiler İtalya’nın Torino kenti Dora Parkı’nda düzenlenen ‘We Are Nature’ temalı Terra Madre 2024’e katıldılar.  ‘Dünyayı Arılar Yaşatacak’ temalı poster tasarım yarışmasında birincilik ödülünü kazanarak Terra Madre 2024’e katılan Betül Tarancı, Terra Madre izlenimlerini paylaştı. Slow Food International tarafından kurulan Terra Madre ağının, her iki yılda bir düzenlediği, sürdürülebilir tarıma ve çevreye adanmış en büyük ve en önemli uluslararası etkinlikte yer alan Tarancı, İtalya’nın 12 ayrı bölgesinden ve dünyanın birçok yerinden üretici ve katılımcının bir araya gelmesi, temiz, adil ve sağlıklı gıda üretimine olan bağlılıklarını göstermelerinin, halkın yüksek katılımı ve insanların duyarlılığının kendisini etkilediğini ifade etti.

Betül Tarancı: “Terra Madre’den sonra yerel üretim ile küresel tüketim arasındaki dengenin önemini daha iyi anladım, artık tüketici olarak daha seçiciyim.”

Terra Madre 2024 boyunca sıfır atık hedefinin amaçlandığını, etkinlik süresince kullanılan karton masa, sandalyeler, katılımcılara dağıtılan yemek ambalajları gibi tüm araç gereçlerin dönüştürülebilir olmasının etkileyici, ilham verici ve bilgilendirici olduğunu ifade eden Tarancı, ‘Dünyayı Arılar Yaşatacak’ temalı poster tasarımı yarışmasına katılırken birinci olacağını düşünmediğini, yarışmayı kazanıp bu fırsatı değerlendirebilmenin kendisi için harika bir deneyim olduğunu söyledi.

Etkinlik sonrası sürdürülebilir tarıma ve çevreye bakışında daha bilinçlendiğini düşündüğünü aktaran Tarancı, “Doğayı ve doğalı seven bir insanım fakat Terra Madre öncesinde, üretimden ziyade tüketime odaklanıyordum. Marketten aldığım ürünün üzerinde organik veya doğal yazması benim için yeterliydi, arka planıyla çok ilgilenmiyordum ya da aklıma gelmiyordu. Terra Madre’den sonra yerel üretim ile küresel tüketim arasındaki dengenin önemini daha iyi anladım. Şimdi tüketici olarak daha seçiciyim.  Tarımın sadece gıda üretmekle kalmayıp ekosistem dengesini korumada kritik bir rol oynadığını fark ettim. Farklı kültürlerden gelen deneyim ve bilgilerin paylaşılması da sürdürülebilirlik konusundaki bilgi birikimimi genişletti. Kısacası artık bu konularda daha bilinçli ve aktif bir kişi olmayı hedefliyorum” dedi.

Tekstil ve tekstil uygulamaları benim için çok anlamlıydı

Birçok farklı alanda etkinliğe katıldığını söyleyen Tarancı, tekstil alanında kurulan stantların ve yapılan bilgilendirmelerin, organik ipliklerin tanıtımı ve sürdürülebilir tekstil uygulamalarının kendisi için ayrıca anlamlı olduğunu belirtti. Tarancı “Moda ve tekstil tasarımı mezunuyum, grafik tasarım bölümünü tekstil alanında kendimi geliştirmek amacıyla sonradan okudum. Yerel üreticilerin doğal ipliklerle ürettikleri el yapımı ürünlerin sergilenmesi hem geleneksel tekniklerin korunması hem de ürünlerin sürdürülebilir özellikleri açısından ilgi çekiciydi. Alana tekstilin de dahil olması bana Slow Food’un sadece yiyecek üzerine değil daha kapsamlı olarak insani ihtiyaçların temelde nasıl karşılanması gerektiğine dair fikir ve bakış açısı kazandıran, bilinçli seçimler yapma fırsatı sunan bir oluşum olduğunu düşündürdü” dedi.

Terra Madre’nin kendisi için bilgilendirici ve keyifli bir deneyim olduğunu ifade eden Tarancı, kendisine bu fırsatı sunduğu için Kapadokya Üniversitesine teşekkür etti.


Diğer Haberler Tümü



E-Bülten Kayıt

Okulumuz hakkındaki yeniliklerden haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın.

Onay vermeden bu işlemi gerçekleştiremezsiniz
Kapadokya Üniversitesi veri sorumlusu sıfatıyla, verdiğiniz kişisel verilerin gizliliğini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) uygun olarak ve büyük bir hassasiyetle koruyacaktır. Kişisel verileriniz, KVKK’ya uygun olarak işlenecek, sizleri Kapadokya Üniversitesi hakkındaki gelişmelerden e-posta veya telefon yoluyla haberdar etmek için kullanılacaktır. Detaylı bilgi için tıklayınız