Âşık Sanatı Sempozyumu’nun Beşincisi “Avrupa” Temasıyla Gerçekleştirildi

Kapadokya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ve geleneksel hale gelen Âşık Sanatı Sempozyumu’nun beşincisi bu yıl “Avrupa” temasıyla gerçekleştirildi. 17-18 Temmuz 2025 tarihlerinde Mustafapaşa Yerleşkesinde düzenlenen sempozyuma yurt içinden ve yurt dışından alanında uzman akademisyenler, araştırmacılar ve âşıklar katıldı.

Anadolu’nun zengin sözlü kültür birikimini kendine özgü biçimde yorumlayan âşık sanatı, bu yılki sempozyumda Balkanlar, Macaristan ve Kuzey Avrupa özelinde ele alındı. Avrupa’daki halk anlatıcıları, ozanlık gelenekleri ve Türk göçmenlerin yaşadıkları ülkelerde yaşattıkları âşıklık geleneği üzerine yapılan sunumlar; kültürel aktarımların uluslararası boyutuna dikkat çekti.

Sempozyum boyunca “Macaristan’da Şarkıcı Hikâye Anlatıcıları”, “Kuzey Avrupa RAP Müziği ile Âşıklık Geleneği Arasındaki İlişki”, “Âşık Sanatının Avrupa’daki İmkânları ve Devlet Desteği”, “Âşık Sanatında Tabiat”, “Âşıklık Geleneği ve Medya” gibi başlıklar etrafında bildiriler sunuldu. Oturumlarda Avrupa coğrafyasındaki benzer sözlü anlatım gelenekleriyle âşıklık arasındaki ilişki karşılaştırmalı olarak değerlendirildi.

Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği sempozyumun temel amacı; sadece bir müzik icrası olarak değil, kültürel bir taşıyıcı olarak görülen âşıklık geleneğini uluslararası düzeyde tartışmaya açmak, Avrupa’daki benzer geleneklerle bağlantılar kurmak ve bu alanda çalışan sanatçıları ve araştırmacıları bir araya getirmek oldu.

Her yıl farklı bir tema ve odakla gerçekleştirilen sempozyumun bu yılki oturumları, Avrupa’da halk kültürüne yön veren anlatıcı figürlerin müzik, söz ve gelenek ile ilişkisini ortaya koyarak yeni araştırmalara ilham verdi.


Diğer Haberler Tümü