“2019 Heritage and Vernacular Architecture Cappadocia / Atölye çalışması”
Kapadokya’nın önemli geleneksel köylerinden Uçhisar’da, 6-13 Nisan 2019 günleri boyunca, üç ülkenin işbirliği ile “Kapadokya Koruma ve Mimarlık Çalıştayı / Heritage and Vernacular Architecture Workshop” adıyla gerçekleşecek bir çalıştay düzenlenmiştir. Çalıştay, Lyon'dan École Nationale Supérieure d'Architecture (ENSA), Matera'dan Università degli Studi della Basilicata (UNIBAS) ve Türkiye’den Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ile Kapadokya Üniversitesi (KÜN) işbirliği ve Argos Şirketler Grubu desteğiyle düzenlenmiştir.
Toplam üç yıl sürecek olan bir öğrenme ve araştırma çabasının ilk etabı olarak projelendirilen, Kapadokya’da gerçekleşecek olan buluşma, 2020’de Matera’da ve 2021’de Lyon’daki buluşmalarla sonlanacak ve etkinlik sonunda kitap olarak basılacaktır. Mimarlık bölümü mezunu yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katılımcı olacağı çalıştayın öncelikli hedefleri;
- Öğrencilerin uluslararası ortak çalışma deneyimi edinmeleri;
- Özel ve özgün değerler taşıyan farklı coğrafyaları tanımaları;
- Dünyanın farklı bölgelerindeki geleneksel mimariyi tanıyıp öğrenmeleri;
- Yerel koşulların gereksinimleri doğrultusunda gerçekleşmiş olan restorasyon ve dönüşüm uygulamalarını yerinde görerek analiz etmeleri;
olarak özetlenebilir. Kapadokya’nın Unesco Dünya Miras Alanı içindeki önemli yerleşimlerinden biri olan Uçhisar’da belirlenen bir alanda 4 gün boyunca çalışacak olan öğrenciler, hem var olan mimari mirası koruma hakkında fikir edinecek; hem de yeni eklerin tasarlanmasını gerektiren bir dönüşüm projesi üzerinde çalışmak vesilesiyle, yerel sosyo-ekonomik koşullar, geleneksel yapım yöntemleri, çevresel etkiler ve çok kültürlü bir uluslararası ekip ile birlikte üretme gibi konularda, öğrenme ve fikir geliştirme olanağını bulacaklardır.
Bu öğrenme deneyimiyle eşzamanlı olarak paydaş okulların eğitim kadroları da, geleneksel mimaride yeni yaklaşımlar, yerel malzemeler, özgün zanaatlar ve yapım teknikleri gibi konularda fikir alış-verişi yapma imkânı bulacaklardır. Öğretmenlerle birlikte yaklaşık 200 kişilik bir katılımın beklendiği buluşma boyunca, atölye çalışmaları, seminerler ve bölge gezileri düzenlenecektir.
Programın açılışı, 6 Nisan akşamı KÜN’de yapılacak olan kokteyl/akşam yemeği ile yapılacak olup, 8-10 Nisan günleri gerçekleşecek olan seminer faaliyetleri de KÜN Uçhisar Aşçılık Programı Konferans Salonu’nda yapılacaktır.
Program ve katılımcıları görmek için tıklayınız.