Dil ve Konuşma Terapisi Yüksek Lisans (Tezli - Tezsiz) | Kapadokya Üniversitesi

Dil ve Konuşma Terapisi Yüksek Lisans (Tezli - Tezsiz)

Dil ve Konuşma Terapisi 2000’li yıllarda hızlı gelişme sürecine girmiş olan bir sağlık alanıdır. Türkiye’de bu alanda eğitim veren ilk lisans programı 2012 yılında açılmıştır. Ülkemizde nispeten yeni olan bu alanda hem uzman terapistlere hem de donanımlı akademisyenlere ihtiyaç duyulmaktadır. Dil ve konuşma terapistleri, konuşma, dil ve iletişim sorunları olan; yutma, içme ve yeme zorluğu bulunan her yaştan bireyi tedavi ederler. Çocuklarda geç konuşma, kekemelik, ses ve konuşma bozuklukları gibi bir rahatsızlıklar dil ve konuşma terapistlerinin çalışma alanları arasında yer alır.

Kapadokya Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Yüksek Lisans Programı, alanda ihtiyaç duyulan insan kaynağının nitelik ve niceliğini artırmayı; Odyoloji, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Çocuk Gelişimi bölümleri ile birlikte gerçekleştirilen interdisipliner AR-GE faaliyetleri ile de toplum sağlığına katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

Dil ve konuşma terapisi laboratuvarları, alanda eğitim alan lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin uygulama eğitimlerinde kullanılmaktadır. Laboratuvarlar, bünyesinde altı adet terapi ve gözlem odası (her oda tek kişi kapasiteli), dil ve konuşma/temel eğitim laboratuvarı, konuşma bozuklukları laboratuvarı (akustik-aerodinamik-rezonans-yutma testlerini kapsayan) bulunmaktadır.

Kapadokya Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Yüksek Lisans öğretim programı öğrencilerin, hem uluslararası seviyede araştırma yapma becerilerini geliştirmeyi, hem de mesleki uzmanlaşmalarını hedeflemektedir. Öğrencilere teorik derslerin yanı sıra klinik ileri uygulama dersleri de verilerek, Dil ve Konuşma Terapisi alanında kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmaları sağlanmaktadır.

Dil ve Konuşma Terapisi Yüksek Lisans Programı mezunları “Uzman Dil ve Konuşma Terapisti” unvanını almaktadırlar.