- Ana-Sayfa
- Akademik
- Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
- Havacılık Elektrik ve Elektroniği
Havacılık Elektrik ve Elektroniği
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü Nedir? Neden Okumalıyım?
Havacılık Elektrik ve Elektroniği, hava araçlarının güç sistemleri, elektrikli yapıları ve elektronik sistemlerinin detaylı bir şekilde öğrenildiği, aynı zamanda bu öğrenilen yapı ve sistemlerin muayene, bakım ve onarım gibi işlerin teorik derslerin temelinde uygulama eğitimler ile desteklendiği bir bölümdür.
Uluslararası anlamda büyüme hızı en yüksek sektörlerden biri olan havacılık, ülkemizde yapılan yatırımlarla en çok istihdam imkânı sunan sektör haline gelmiştir. Prestijli bir alanda, uluslararası standartlarda denetlenen ve yönetilen çalışma ortamlarında, yüksek gelir imkânı ve gelişime açık bir kariyer ile çalışmak isteyenler bu bölümü tercih etmektedir.
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümünü Neden Kapadokya Üniversitesinde Okumalıyım?
Kapadokya Üniversitesi ülkemiz havacılık otoritesi olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilen “SHY-147 Onaylı Eğitim Kuruluşu” yetkisine sahip olması nedeniyle içeriği sivil havacılık otoritesi tarafından onaylanmış bir eğitim sunmakta ve mezun olduklarında buna bağlı deneyim süresi ve tercih edilebilirlik avantajı sağlamaktadır. Kapadokya Üniversitesi sahip olduğu yetki ile yetkili teknisyen olma gerekliliği olan modül sınavlarını da kendi bünyesinde yapabilmektedir. Öğrencilerimiz öğrenim süreçlerinde farklı bir yere gitmeden bu sınavlara da girebilmektedir.
Üniversitemiz, yıllardır havacılığın birçok dalında eğitim veren bir kuruluş olmasının yanında havacılık kültürünü iyi bilen, sektör deneyimi yüksek eğitmenlere sahip olması ile kişisel gelişim açısından öğrencilerimize katkı sağlamaktadır.
Eğitimlerin son yılında öğrencilerimize anlaşmalı hava yolu şirketlerinde tam zamanlı çalışmaları sağlanarak, pratik temel eğitimlerini gerçek bakım ortamında gerçekleştirme imkânı sunulmaktadır. Bu eğitimin SHGM tarafından temel eğitim tecrübesi olarak kabul edilmesi nedeniyle Kapadokya Üniversitesi mezunları yetkili teknisyen sıfatını kazanabilmek için yıl avantajı ile mezun olma şansını yakalamaktadır.
*Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü için yetkili eğitimin neden önemli olduğunu ve hangi alanlarda eğitim verme yetkisine sahip olduğumuzu görmek için tıklayınız.
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? İş İmkânları Nelerdir?
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü mezunları sivil havacılık kuruluşlarına ait hava aracı bakım onarım merkezleri, hava aracı parçası üreten tesisler, simülatör üreticileri, savunma sanayi gibi birçok alanda çalışabilmektedir. Modül sınavlarında başarılı olmaları, dil yeterliliğini sağlamaları ve temel eğitim deneyimi sürelerini tamamladıklarında yetkili teknisyen sıfatı kazanmaktadır. Havalimanları ve hava yolu şirketlerinin bakım hangarlarında ve atölyelerinde hava araçlarının güç sistemleri, elektrikli bileşenleri, bilgisayarları ve elektronik sistemlerinde bakım ve onarım işlemlerini yürütürler. Ülkemizde havacılık sektörüne yapılan yatırımlar nedeniyle, hava yolu şirketlerimizin uçak teknisyeni ihtiyacı da artmaktadır. Bu bölümden başarılı bir şekilde mezun olan kişiler gerek ülkemizde gerek uluslararası kuruluşlarda hızlıca iş bulabilmektedir.
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümünde Hangi Dersler Var?
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümünde bir yılda iki dönem (sömestr) olmak üzere toplam 8 dönem ders verilmektedir. Bu bölümün ilk iki yılında temel uçak bilgisine yönelik Elektrik, Temel Elektronik, Elektronik Alet sistemleri, Servomekanizmalar, Havacılıkta İnsan Faktörleri ve Havacılık Mevzuatı ve benzeri dersler verilirken devamında uygulama ve teorik derslerin bir arada yürütüldüğü, Entegre Aviyonik sistemler, Hava Aracı Kabin ve Haberleşme Sistemleri, Uçak Yapıları ve Sistemleri, Uçak Bakım Uygulamaları ve benzeri dersler verilmektedir. Son sınıflarında öğrencilerimiz anlaşmalı bakım onarım organizasyonlarında uçak üstünde çalışarak pratik eğitimlerini gerçekleştirmektedir. Mesleki ve temel derslere ek olarak ilk üç yılda kesintisiz olarak İngilizce dersleri bulunmaktadır.
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümünde Okumak İsteyenlerin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
-
Elektrik ve elektronik alanlarına meraklı olmak,
-
Yoğun konsantrasyon gerektiren işlerden keyif almak,
-
Detaycı olmak,
-
Güvenliği ön planda tutmak,
-
Takım çalışması ve işbirliğine yatkın olmak,
-
Dikkatli ve titiz olmak,
-
Şekil ilişkilerini görebilmek,
-
El becerisine sahip olmak,
-
Ofis yerine daha çok sahada görev yapmayı sevmek gerekmektedir.
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü Puan Türü: SAY
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü Eğitim Dili: Türkçe
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü Eğitim Türü: Örgün Öğretim
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü Eğitim Süresi: 4 yıl
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü Eğitim Yeri: Mustafapaşa Yerleşkesi
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü 2023-ÖSYS Yerleştirme Kontenjanları ve Taban Puanları
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü Eğitim Ücreti
2024-2025 akademik yılında eğitim ücreti 250.000 TL’dir. Ücretlere KDV dâhil değildir.
Program Adı
|
Ücret
|
Havacılık Elektrik ve Elektroniği (Burslu) |
- |
Havacılık Elektrik ve Elektroniği (%25 İndirimli) |
187.500 TL |
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü 2024-ÖSYS Yerleştirme Kontenjanları ve 2023-ÖSYS Yerleştirme Taban Puanları
Program Adı
|
Kontenjan
|
2023-ÖSYS En Küçük Puan
|
2023-ÖSYS Başarı Sıralaması
|
Havacılık Elektrik ve Elektroniği (Burslu) |
12 |
356,94 |
175238 |
Havacılık Elektrik ve Elektroniği (%25 İndirimli) |
59 |
254,53 |
574662 |
2024 – 2025 akademik yılında yerleştirilecek öğrenciler için kontenjanlar belirlenmiş olup toplam kontenjan 71 kişidir. Bunun 12'si burslu, 59'u %25 indirimlidir.
* Bu programda yılda iki dönem eğitim verilmektedir. Uygulamaya dayalı eğitimler üniversiteye ait atölye, laboratuvar vb. uygulama alanları yanında anlaşmalı işyerlerinde de verilebilir. Bu işyerleri üniversitenin yerleşkesinin bulunduğu ilde olabileceği gibi il dışında da olabilecektir.
Burs Sistemi ve Ödeme Şekli için tıklayınız.
2024 ÖSYS Kontenjan Klavuzunda Yer Alan Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü Koşul ve Açıklamaları İçin Tıklayınız.