- Ana-Sayfa
- Akademik
- Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Nedir? Neden Okumalıyım?
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile, zengin Türk mutfak kültürünün akademik bir ortamda araştırılması ve korunmasını sağlamak; bu kültürü uluslararası alanda tanıtarak Türk ve Dünya mutfak sanatlarının tüm inceliklerini en iyi şekilde bilen, sanatsal duyarlılığa sahip, takım çalışmasına yatkın, gelişen teknolojiye kolaylıkla uyum sağlayıp mesleğini daha ileriye taşıyabilecek, Türk mutfak kültürünü uluslararası ve ulusal yarışmalarda temsil ederek bu yarışmalarda rekabet edebilecek gastronomi uzmanlarının yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü Neden Kapadokya Üniversitesinde Okumalıyım?
Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, benzersiz ve yenilikçi eğitim programı ile mutfak sanatları alanının gelecekteki liderlerini yetiştirmeyi hedeflemektedir. Eğitim programı, işletme ve mutfak uygulama becerilerini eş zamanlı geliştirecek şekilde yapılandırılmıştır. Öğrencilerimiz, Türkiye'nin önde gelen gastronomi işletmelerinde ve Uçhisar Sanat Yerleşkesi gastronomi mutfağında gerçekleştirilen uygulama eğitimleri ile yoğun mutfak deneyimi kazanmakta, en yeni ve ileri pişirme tekniklerini öğrenmektedir. Türk ve dünya mutfakları, pastacılık ve tatlı üretimi, tarif geliştirme, servis ve sunum teknikleri gibi dersler ile öğrencilerin bireysel beceri, bilgi ve yaratıcılıkları geliştirilmektedir. Turizm ve işletme dersleri, öğrencilerimize kendi iş yerlerini yönetebilecek veya turizm işletmelerinde yönetici olarak görev yapabilecek beceri ve donanımı kazandırmaktadır.
Uygulama eğitimlerimiz, akademik eğitimlerini, ulusal ve uluslararası sektör deneyimi ile zenginleştirmiş, gastronomi alanında adını duyurmuş şeflerimiz tarafından verilmektedir. Aşçılık programımızın ilk mezunlarından olan şef eğitmenlerimiz hem öğrencilerimize yüksek kalitede eğitim vermekte hem de mükemmel birer rol modeli olmaktadır.
Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, %51 oran ile gastronomi eğitimlerinde mutfak uygulamalarına en çok ağırlık veren bölümüdür.
TURAK Akreditasyonu
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı, ilgili alanlarda Türkiye’de YÖK tarafından yetkilendirilmiş tek kuruluş olan TURAK tarafından 1 Ocak 2024 tarihinden geçerli olmak üzere iki yıl süre ile akredite edilmiştir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? İş İmkânları Nelerdir?
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunları, özel sektörde otel, restoran, yemek fabrikaları, hava yolu şirketleri ve diğer yiyecek içecek işletmelerinde aşçı, şef, yönetici şef, yönetici veya işletmeci olarak çalışabilmektedir. Ayrıca gıda işletmelerinin araştırma-geliştirme bölümlerinde görev alabilmektedirler. Bunların dışında gastronomi ve mutfak sanatları mezunları, yiyecek içecek alanında yazarlık ve danışmanlık da yapabilmektedir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde Hangi Dersler Var?
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde öğrenciler ilk dönemden itibaren Temel Mutfak Uygulamaları – I ve Yiyecek Hazırlama Teknikleri ve Terminolojisi gibi derslerle uygulama mutfaklarına girerek kendilerini geliştirmektedirler. Ayrıca ikinci sınıftan itibaren almaya başladıkları Türk Mutfak Sanatları ve Dünya Mutfak Sanatları dersleriyle Türk ve Dünya mutfağının tarihini, yemeklerini öğrenerek bilgi ve becerilerine katkı sağlamaktadırlar. Ayrıca öğrenciler Ekmek ve Pasta Yapım Teknikleri, İleri Seviye Pastacılık derslerini alarak kendilerini pasta alanında da geliştirmektedirler.
Teorik olarak öğrenciler, Gıda Bilimi ve Teknolojisi dersiyle bir gıdanın içeriğini, gıdalara uygulanan teknolojik işlemler ve prensipleri gibi bilgileri öğrenerek alanında daha yetkin bir konumda olmaktadır. Gıda Güvenliği, Hijyen ve Sanitasyon dersini de alarak güvenilir ve kaliteli gıda üretmek için hijyen ve sanitasyon kavramı ve önemi, personel, işletme hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon yöntemlerini öğrenmiş olacaktır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde Okumak İsteyenlerin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
-
Türk ve Dünya mutfağına meraklı olmak,
-
El becerisine sahip olmak,
-
Yoğun ve stresli bir ortamda uzun çalışma saatlerine ayak uydurabilmek,
-
Farklı görevlere aynı anda odaklanabilmek,
-
Liderlik vasıflarına sahip olmak,
-
İş organizasyonu yapabilme kabiliyetine sahip olmak,
-
Takım çalışması ve işbirliğine yatkın olmak,
-
Dikkatli ve titiz olmak,
-
Ofis yerine daha çok sahada görev yapmayı sevmek gerekmektedir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Puan Türü: SÖZ
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitim Dili: Türkçe
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitim Türü: Örgün Öğretim
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitim Süresi: 4 yıl
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitim Yeri: Uçhisar Sanat Yerleşkesi
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitim Ücreti
2024-2025 akademik yılında eğitim ücreti 300.000 TL’dir. Ücretlere KDV dâhil değildir.
Program Adı
|
Ücret
|
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Burslu) |
- |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (%50 İndirimli) |
150.000 TL |
Gstronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2024-ÖSYS Yerleştirme Kontenjanları ve 2023-ÖSYS Yerleştirme Taban Puanları
Program Adı
|
Kontenjan
|
2023-ÖSYS En Küçük Puan
|
2023-ÖSYS Başarı Sıralaması
|
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Burslu) |
14 |
362,52 |
77194 |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (%50 İndirimli) |
72 |
203,57 |
1315842 |
2024 – 2025 akademik yılında yerleştirilecek öğrenciler için kontenjanlar belirlenmiş olup toplam kontenjan 86 kişidir. Bunun 14'ü burslu, 72'si %50 indirimlidir.
Burs Sistemi ve Ödeme Şekli için tıklayınız.
2024 ÖSYS Kontenjan Klavuzunda Yer Alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Koşul ve Açıklamaları İçin Tıklayınız