- Ana-Sayfa
- Akademik
- Sağlık Bilimleri Yüksekokulu
- Çocuk Gelişimi (Lisans)
Çocuk Gelişimi (Lisans)
Çocuk Gelişimi Bölümü Nedir? Neden Okumalıyım?
Çocuk Gelişimi, 0-18 yaş aralığında bulunan çocukların gelişimini bütünsel olarak ele alan, başta fiziksel, sosyal, duygusal, zihinsel olmak üzere tüm gelişim alanlarına yönelik tarama değerlendirme ve tanılama yapan bir bölümdür. Eğitim programı; çocukların zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal ve duygusal gelişim süreçleri ile bu süreçlerin tanılama, izlenme ve desteklenme yöntemlerine ilişkin alanlara yoğunlaşır. Mezunlar, normal gelişim gösteren çocuklardan, özel gereksinimli akut veya kronik hastalığı olan çocuklara kadar geniş bir alanda çocuğa, aileye, eğitimcilere ve nihayetinde topluma hizmet verirler. Çocukların sağlıklı gelişimi toplumların geleceğinin teminatıdır.
Çocuk Gelişimi Bölümünü Neden Kapadokya Üniversitesinde Okumalıyım?
Kapadokya Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü, zengin teorik ders içeriğinin yanında, uygulama eğitimine verdiği büyük önemle öne çıkmaktadır. Çocuk Gelişimi Uygulama ve Araştırma Merkezine bağlı olarak faaliyet gösteren Ürgüp ve Nevşehir Montessori Anaokulları öğrencilerimize yerinde görme, uygulama yapma imkânı sunmaktadır. Öğrencilerimiz, aldıkları “Okul Öncesinde Montessori Felsefesi” ve “Montessori Eğitimi I-II” dersleri ile “Montessori Eğitici Eğitimi” Sertifikası alarak mezun olabilmekte, mesleğe akranlarından daha farklı ve zengin bir donanımla başlamaktadırlar. Ayrıca, üniversitemiz Çocuk Gelişimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde öğrencilerimize, alanlarına yönelik çeşitli proje, araştırma ve bilimsel çalışma yapabilme imkânı da tanımaktadır.
Çocuk Gelişimi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Çocuk Gelişimi Bölümü mezunları, hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde çalışabilirler. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çatısı altındaki kurumlarda, Milli Eğitim Bakanlığı ve Çocuk Esirgeme Kurumlarında, Rehberlik ve Araştırma Kurumlarında, Halk Eğitim Merkezlerinde, Sağlık Bakanlığına bağlı birimlerde, üniversite hastanelerinde, özel anaokulları, kreş ve çocuk yuvalarında çalışma imkânına sahiptirler. Ayrıca üniversitelerde yüksek lisans ve doktora programlarına katılabilir, araştırma/öğretim görevlisi olabilirler.
Ülkemizde, mezuniyet sonrası Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokulların ana sınıflarında veya bağımsız anaokullarında kadrolu okul öncesi öğretmeni olarak çalışmak isteyen öğrencilerimiz alanlarında tezsiz yüksek lisans yaparak ya da Pedagojik Formasyon Eğitimi alarak atanabilmektedirler.
Çocuk Gelişimi Bölümünde Hangi Dersler Var?
Çocuk Gelişimi Bölümü ders programı gelişim, sağlık, erken çocuklukta eğitim, özel eğitim, çocukları tanıma ve değerlendirme, aile danışmanlığı gibi birçok farklı disipline temel oluşturan dersler ile, çocuk gelişimi uzmanı olacak öğrencilerimiz için çalışmak istedikleri alan seçiminde geniş bir yelpaze sunmaktadır. 4 yıllık ders müfredatı içerisinde Okul Öncesi Eğitim Metotları, Psikolojiye Giriş, Gelişim Psikolojisi ya da Okul Öncesinde Çocuk Gelişimi I-II gibi temel alan dersleri bulunmaktadır. Yaratıcı Drama, Çocuk ve Müzik I-II, Güzel Sanatlar I-II, Sağlıklı Yaşam ve Egzersiz I-II, Çocuk Resimleri Analizi, Güzel ve Etkili Konuşma, Çocuk ve Hukuk, Duyu Eğitimi, Görsel Sanatlar Eğitimi, Değerler Eğitimi, Oyun Terapisi, İşaret Dili gibi farklı uygulamaları içinde barındıran çağdaş ve yenilikçi dersler ile öğrencilerimize entelektüel bir bakış açısı kazandırılmaktadır. Akademik alanda ilerleyerek yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen öğrencilerimiz Araştırma Yöntem ve Teknikleri, Matematik ve İstatistik, Biyoistatistik, Bitirme Projesi dersleri ile akademik bakış açısı kazanarak akademik kariyer sürecine hazırlanmaktadır. Bununla birlikte öğrencilerimiz Okul Öncesinde Montessori Felsefesi, Okul Öncesinde Montessori Eğitimi-I ve Okul Öncesinde Montessori Eğitimi-II derslerini alarak “Montessori Eğitici Eğitimi Sertifikası” ile mezun olmaktadır. Öğrencilerimizin mezun olduklarında çocuk gelişimi alanına ilişkin farklı çalışma sahalarını görebilmeleri sağlayacak şekilde düzenlenmiş 4 dönem Mesleki Uygulama Dersleri ve Staj bulunmaktadır.
Montessori Anaokullarımız hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Çocuk Gelişimi Bölümünde Okumak İsteyenlerin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
- Çocukların davranışlarını ve hayal dünyalarını anlayabilmek,
- Çocuklarla vakit geçirmekten keyif almak,
- Güçlü iletişim becerilerine sahip olmak,
- Sabırlı ve şefkatli bir yapıya sahip olmak gerekmektedir.
Çocuk Gelişimi Bölümü Puan Türü: EA
Çocuk Gelişimi Bölümü Eğitim Dili: Türkçe
Çocuk Gelişimi Bölümü Eğitim Türü: Örgün Öğretim
Çocuk Gelişimi Bölümü Eğitim Süresi: 4 yıl
Çocuk Gelişimi Bölümü Eğitim Yeri: Ürgüp Yerleşkesi
Çocuk Gelişimi Bölümü 2023 - ÖSYS Yerleştirme Kontenjanları ve Taban Puanları
Çocuk Gelişimi Bölümü Eğitim Ücreti
2024-2025 akademik yılında eğitim ücreti 300.000 TL’dir. Ücretlere KDV dâhil değildir.
Program Adı
|
Ücret
|
Çocuk Gelişimi (Burslu) |
- |
Çocuk Gelişimi (%50 İndirimli) |
150.000 TL |
Çocuk Gelişimi Bölümü 2024-ÖSYS Yerleştirme Kontenjanları ve 2023-ÖSYS Yerleştirme Taban Puanları
Program Adı
|
Kontenjan
|
2023-ÖSYS En Küçük Puan
|
2023-ÖSYS Başarı Sıralaması
|
Çocuk Gelişimi (Burslu) |
10 |
323,59 |
270915 |
Çocuk Gelişimi (%50 İndirimli) |
51 |
242,29 |
981379 |
2024 – 2025 akademik yılında yerleştirilecek öğrenciler için kontenjanlar belirlenmiş olup toplam kontenjan 61 kişidir. Bunun 10'u burslu, 51'i %50 indirimlidir.
Burs Sistemi ve Ödeme Şekli için tıklayınız.
2024 ÖSYS Kontenjan Klavuzunda Yer Alan Çocuk Gelişimi Lisans Bölümü Koşul ve Açıklamaları İçin Tıklayınız